Posts

Jalan Jalan | Hatyai & Songkhla , Thailand

Image
Assalamualaikum


Hi. Yass. First writing in 2018 ? lucky i still remember my password. Eh. Selalu ada je niat nak update blog tapi kadang kadang tu kan time nak update time tu la byk benda nak buat. To Hatyai & Songkhla is my last year trip and second trip to Thailand after Krabi, Tengok. Post pasal Krabi pon pending dah bertahun tahun. hehe. This time feel more confident sikit in term of basic things. This diy trip dimana kita main terjah menerjah je mana kita nak pi. But of course la kite pergi place of interest kan. If trip diy kne byk tau transport apa nak guna dan kena tahu berapa rate transport tu. kalau dorg charge mahal pandai pandai la tolak atau tawar menawar sikit. of course language is a bit barrier at Thailand , tapi sekarang kan zaman technology, semuanya hujung jari, pakai la google translate at least, supaya ko tak sesat barai. 






The best part of Thailand for me is to capture street photo, because some of the building still very old and antique. And of course the Thai&…

Jalan jalan | Surabaya , Indonesia

Image
Assalamualaikum,
I hope everyone doing great. Its been two years i left my blogger account without new post. Yes. Bersawang blog. Some peoples nowadays are more to instagram rather than blogger. I feel like blogger still an appropriate medium to share your experience and knowledge. Last month i have a trip to Surabaya , Indonesia with my girlfriends, it suppose to be a large group trip , tapi apakan daya when some of them have others commitment.
Why from all over Indonesia we choose Surabaya? Haha. The sudden decision comes after we read one of the blogger share their wonderful trip and photo at Surabaya. In a week we book flight ticket and contact the same agent that the blogger recommended. So after dealing with the agent, we have our 5 days 4 night trip covering Surabaya - Bromo - Ijen - Malang for cost 2.75 juta IDR or RM800 (+/-) / person included with transportation , hotel and guider. If you have more members to join, then its more cheaper. Ticket flight to Surabaya we get at RM4…

Jalan jalan | Pulau Redang , Redang Mutiara Beach Resort , Terengganu

Image
Assalamualaikum.

This is my second post for this year, memang agak jarang update blog since graduate. Dulu student memang la banyak masa sampai boleh stay up till subuh, sekarang ni nak stay up sampai pukul 12 pun tak mampu. Last week I have reunion trip with my degree BFF !  finally we meet again after two years! Tempat yang sesuai untuk reunion ni mestilah tempat kitorang menghabiskan masa empat tahun bersama, * begitu * hehe. So, After planning for so long bertemu la kami di Terengganu. So many changes in Terengganu after two years! 


 In the morning, we have our breakfast at our favorite kedai nasi kerabu, belakang pintu unisza. Teringat masa study dulu lepas je jogging memang agak kerap jugak la kitorang makan kat sana. Kalau  time pergi Pulau Perhentian dulu kitorang naik dari Jeti Besut, tapi kali ni nak ke Pulau Redang kitorang naik dari Jeti Marang. Jeti kat Marang ni pun ada beberapa jeti mengikut resort masing masing. If korang naik kereta, you can park your car at the Jett…

Jalan jalan | Taman Negara , Pahang Darul Makmur

Image
Assalamualaikum

Lama nya menyepi blog ni , hampir setahun without any post ? nampak tak busy mana hidup ni. hehe. Bila dah bekerja ni memang kurang sikit masa nak bukak laptop, maklum lah kerja sekarang mana ada nak guna internet sangat, nak guna words pun jarang la sekali. Disebabkan busy yang teramat sangat, so terpaksalah mengambil cuti dan berlibur bersama sahabat baik. hehe. Kali ni kami telah memilih taman negara pahang sebagai tempat percutian kami, jauh dari hiruk pikuk bandar. haha. We already booking the package masa matta fair hari tu, for 3d2n we have to pay about RM200 (foods, hostel, activity, 6%gst) , and transport by our own about RM 150 per person, so total trip kali ni just RM350, boleh dikira under budget la lagi. hehe. 
DAY 1
Kitorang bertolak dalam pukul 10 pagi sampai taman negara dalam pukul 2 petang, almost 4 hours jugak. Lucky im little familiar about the route of taman negara, so memang tak de la guna gps, but still amaze. hikkks. Cuba drive tgh bandar tak gu…