Posts

Jalan jalan | Bangkok - Lopburi , Sunflower Field ( part 2 )

Image
Assalamualaikum ,
Hi everyone! First post for 2019. Happy New Year gais! Semoga beroleh segala kemudahan untuk mencapai segala impian. InshaAllah.  Sebenarnya nak habiskan post pasal Bangkok sebelum berakhirnya tahun 2018 , tetapi apa kan daya ada sahaja perkara yang menghalang usaha tersebut. Hee. Its okay , its alright .
On second day of my Bangkok trip , we went to lopburi and to be specific we want to see the sunflower field 🌻 !! The best time to visit sunflower in lopburi is in December , they will start harvesting on January , kami cuma beruntung sebab masa sampai sana ( Jan 2018) ada beberapa buah ladang yang belum lagi menuai.


From hua lampong train station , get a ticket to lopburi , we get 3rd class train cost for 28Thb. And it takes 3hrs journey from bangkok. Sebaiknya keluar la awal pagi. Kami sampai lebih kurang pukul 2pm.


Kami tak deal dengan mana mana agent , sampai je ada pakcik ni datang dan tawarkan ke lopburi , dia ambil 200thb shj ke sana untuk 4org. Sebenarnya y…

Jalan jalan | Bangkok - Maeklong Railway Market Menaiki Train ( Part 1)

Image
Assalamualaikum,Hello Everyone! How are you doing? I’m still pending to share some of my best trip this year, and hopefully this can be a guideline for your next trip. * I try my best. Hehe. Okay, on January 2018 we have trip to Bangkok , Thailand. Actually , there are many interesting place around Bangkok , however some place might too far away and take 2 or 3hrs to reach from Bangkok.For  this trip we choose to explore to Maeklong Railway Market by train & Sunflower field at Lopburi. Seperti biasa , untuk trip kali ni kami tak ambil apa apa pakej semuanya decide sendiri , kiranya #tripredahdanredho je lah kalau apa apa yang plan tak jadi. Hehe.
Day 1 (Kuala Lumpur -Bangkok -Khaosan RoadWe take evening flight from Kuala Lumpur – Bangkok. Sampai je Bangkok airport terus kami beli simcard , ada banyak pilihan untuk tourist pakej, sebab dah smpai pon malam senang nk google maps and etc. Untuk trip Bangkok ni kita stay dekat area Khaosan road which also known as backpacker hub, becaus…

Jalan Jalan | Hatyai & Songkhla , Thailand

Image
Assalamualaikum


Hi. Yass. First writing in 2018 ? lucky i still remember my password. Eh. Selalu ada je niat nak update blog tapi kadang kadang tu kan time nak update time tu la byk benda nak buat. To Hatyai & Songkhla is my last year trip and second trip to Thailand after Krabi, Tengok. Post pasal Krabi pon pending dah bertahun tahun. hehe. This time feel more confident sikit in term of basic things. This diy trip dimana kita main terjah menerjah je mana kita nak pi. But of course la kite pergi place of interest kan. If trip diy kne byk tau transport apa nak guna dan kena tahu berapa rate transport tu. kalau dorg charge mahal pandai pandai la tolak atau tawar menawar sikit. of course language is a bit barrier at Thailand , tapi sekarang kan zaman technology, semuanya hujung jari, pakai la google translate at least, supaya ko tak sesat barai. 






The best part of Thailand for me is to capture street photo, because some of the building still very old and antique. And of course the Thai&…

Jalan jalan | Surabaya , Indonesia

Image
Assalamualaikum,
I hope everyone doing great. Its been two years i left my blogger account without new post. Yes. Bersawang blog. Some peoples nowadays are more to instagram rather than blogger. I feel like blogger still an appropriate medium to share your experience and knowledge. Last month i have a trip to Surabaya , Indonesia with my girlfriends, it suppose to be a large group trip , tapi apakan daya when some of them have others commitment.
Why from all over Indonesia we choose Surabaya? Haha. The sudden decision comes after we read one of the blogger share their wonderful trip and photo at Surabaya. In a week we book flight ticket and contact the same agent that the blogger recommended. So after dealing with the agent, we have our 5 days 4 night trip covering Surabaya - Bromo - Ijen - Malang for cost 2.75 juta IDR or RM800 (+/-) / person included with transportation , hotel and guider. If you have more members to join, then its more cheaper. Ticket flight to Surabaya we get at RM4…

Jalan jalan | Pulau Redang , Redang Mutiara Beach Resort , Terengganu

Image
Assalamualaikum.

This is my second post for this year, memang agak jarang update blog since graduate. Dulu student memang la banyak masa sampai boleh stay up till subuh, sekarang ni nak stay up sampai pukul 12 pun tak mampu. Last week I have reunion trip with my degree BFF !  finally we meet again after two years! Tempat yang sesuai untuk reunion ni mestilah tempat kitorang menghabiskan masa empat tahun bersama, * begitu * hehe. So, After planning for so long bertemu la kami di Terengganu. So many changes in Terengganu after two years! 


 In the morning, we have our breakfast at our favorite kedai nasi kerabu, belakang pintu unisza. Teringat masa study dulu lepas je jogging memang agak kerap jugak la kitorang makan kat sana. Kalau  time pergi Pulau Perhentian dulu kitorang naik dari Jeti Besut, tapi kali ni nak ke Pulau Redang kitorang naik dari Jeti Marang. Jeti kat Marang ni pun ada beberapa jeti mengikut resort masing masing. If korang naik kereta, you can park your car at the Jett…