Posts

Showing posts from 2013

Jalan jalan | Bandar Alor Setar, Kedah

Image
Assalamualaikum
Hi ! Hi ! Hehe. Last weekend my friend and i pergi jalan jalan kat utara nohhhhhh!. It was a great and wonderful things for me travelling with my best friends. The view to utara was awesome! really ! i love it. kalau travel pantai timur mesti excited nak tgk laut nan membiru, tp kalau travel utara ni excited nak tgk sawah padi nan menghijau yang terbentang luas! woooh! hehe. Journey ke utara ni bukan nak bercuti sakan nohhhhhh, tapi menghadiri majlis kenduri kawan diploma kami, fiza dan pasangan kat Yan, Kedah. Sambil sambil tu sempat la jalan jalan sekitar Alor Setar. Yang menarik sekitar pusat bandar alor setar ni adalah keunikkan seni bina bangunan lama yang masih lagi dikekalkan, thumbs up! Kitaorang berkesempatan jugak melawat rumah kelahiran Tun Dr. Mahathir walaupun lagi setengah jam operation hour nak tamat. hehe. dah alang alang sampai terjah je la kan? hehe. Hopefully we can visit daerah lain pulak sekitar kedah. InshaAllah. Mari melayan gambar kenangan sepa…

Special | My Graduation Day | Taman Tamadun Islam

Image
Assalamualaikum,

Alhamdullilah, I am officially graduated from Universiti Sultan Zainal Abidin with Bachelor of Agricultural Biotechnology (Hons). Yeaaaaah . Finally after struggling for four years (struggling la sangat kan?) Hehehe. It was a long journey for me, doing diploma in fisheries for three years and continue with this degree for four years. Believe it or not, this course is not in my list during degree application, during that time i still interested to continue my study in aquaculture/marine which i loveeeee the most! (still until this time!). Walaupun bersedih hati tak dapat apa yang nak tapi diri ini tetap pasrah dan redha, mungkin ketentuanNya lebih hebat daripada yang kita inginkan, dan sesungguhnya Dia lah yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk setiap hambanya. So, without any doubt I grab the opportunity, to learn something new and to gain more knowledge. Alhamdullilah, segalanya dipermudahkan. Thank you to my awesome family, ibu abah for doa and support, lovely …

Share | Guide for presentation

Assalamualaikum

How was your day?

Just want to share video on how to make a good presentation like Steve Jobs. Presentation need skills to attract people listening. So I hope this will bring benefit for us.

Dilema

Image
Assalamualaikum

Lama tak update blog. Sawang sana sini.
Kehidupan lepas habis degree?

Keliru.

Entah nak sambung belajar atau kerja.

Memang ada matlamat nak melengkapkan education background dengan sambung master.
Pada masa yang sama. Nak jugak rasa bekerja, cari pengalaman, cari duit juga.
Adalah jugak apply kerja sana sini.
Entah bila dapat reply pun tak tahu.

Baru tiga bulan jadi penganggur.
Mak aku bagi idea mintak keje kat pdrm
Jadi inspektor polis.

Aku? Alahai? Alahai?

#Konvo dua bulan lagi. Ehmmmm







Jalan jalan | Pantai Cahaya Negeri, Port Dickson, Negeri Sembilan

Image
Assalamualaikum
Setelah lama tidak berjumpa, kali ini kami teman baik bersama sama bercuti di port dickson. It is a great day meeting, chatting, and playing with your best friends. Lepas ni masing masing busy, kerja and study. Aku pon busy tanam anggur selepas habis degree nie. alahai! 
Kalau di Kelantan ada Pantai Cahaya Bulan, Negeri Sembilan pula ada Pantai Cahaya Negeri. Apa yang menarik tentang pantai ini adalah terdapat jambatan yang menghubungkan ke Pulau Burung. Sedikit teruja dapat melihat pokok bakau di Pulau Burung ini, umum sedia maklum yang pokok bakau adalah penting untuk perlindungan persisiran pantai. Menurut pembacaan, bakau juga penting  untuk tempat perlindungan anak anak ikan dan burung burung penghijrah berlindung dan bertelur. Oh, patutlah pulau ini dinamakan Pulau Burung agaknya?. -End









ps: future?

Cinta

Image
Belum cukup sempurna pada Sang Pencipta pasti belum cukup sempurna pada ciptaan Nya yang lain. Semoga tak mencari dosa dalam sibuk mencari cinta manusia. ehm? 

Sunrise and Sunset

Image
Assalamualaikum
Mood final exam belum lagi datang walhal cuti dah banyak hari berlalu. entah. mungkin dah rasa penat sangat belajar? for the last final exam degree ni ada lima subject dan yang pasti semua boleh tahan la susahnya. sebab banyak yang nk kena hafal. Aktiviti setiap pagi dalam study week pergi jogging dalam unisza ni ha. dengan matlamat nak menghilangkan lemak. puih. hahaha. drama semata mata. nasib la musim study week ni budak diploma cuti lagi so uni sunyi sepi. boleh la jogging dengan aman. hehe. Lepas jogging lepak ladang. Petang lepak pantai pulak. Indahnya study week. eh. hee :)


#thanks to samsung corby. rindu camera.    T_T 

senja yang damai

Image
Melihat Matahari jatuh dari jendela, langit pun berubah bermacam warna.  Mendengar Adhan Magrib dari jendela, hati pun sayu. 
Tenang waktu itu.
Syahdu. Sungguh Manusia Itu Kerdil
#Sebulan

Nikmat

Image
Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan? Surah Ar-Rahman

#Credit picture to Mai and Fai

Hometown

Image
I love KL :)

Terus Berusaha!

Image
Dalam setiap kekurangan sebenarnya ada kekuatan. Kerana dengan kekurangan itulah sebenarnya menjadikan manusia lebih tabah, menjadikan manusia lebih berani, menjadikan manusia lebih cekal.
Sesungguhnya Allah jua lah yang Maha Mengetahui :'(

Thank You to You!

Image
Assalamualaikum The main reason for my celoteh this day is to acknowledge some peoples yang banyak sangat berjasa during my interview for fyp with farmers all around seven district in Terengganu. *Tudiaa*. hehe. 
First of all, terima kasih b'billion lemon diucapkan to my family for all the support. Rasa down sikit mengadu kat family, dasar anak nya cengeng?. ehh. hahaha. 
Jutaan terima kasih tak terhingga to my sv for her guidance and suggestions, kalau takde sv mahu nye my fyp terkontang kanting bak bunga dandelion ditiup angin. hahaha. Ok, move on.. sesudah jutaan, ribu ribuan terima kasih diucapkan kepada agriculture officers daerah Kuala Terengganu, Hulu Terengganu, Besut, Kemaman, Setiu, Dungun, and Marang for the cooperation!!. They actually help me a lot!,  bawak ke hulu ke hilir jumpa farmers and giving all information that useful for my fyp. Thankssss encik encik AO!.

Tak ketinggalan, seluruh warga pertanian fertigasi negeri terengganu, pokcik pokcik dan mokcik mokcik ya…

Smile

Image
“Dare to Be
When a new day begins, dare to smile gratefully.
When there is darkness, dare to be the first to shine a light.
When there is injustice, dare to be the first to condemn it.
When something seems difficult, dare to do it anyway.
When life seems to beat you down, dare to fight back.
When there seems to be no hope, dare to find some.
When you’re feeling tired, dare to keep going.
When times are tough, dare to be tougher.
When love hurts you, dare to love again.
When someone is hurting, dare to help them heal.
When another is lost, dare to help them find the way.
When a friend falls, dare to be the first to extend a hand.
When you cross paths with another, dare to make them smile.
When you feel great, dare to help someone else feel great too.
When the day has ended, dare to feel as you’ve done your best.
Dare to be the best you can, At all times, Dare to be!”

-Steve Maraboli-

Share | Boneca,Cela.

Image
Rabak mata ku
Pena menari-nari
Tinta berdarah
Kata membara-bara

Masanya ku bernafas
Ini terakhir kali
Puas sudah ku sesak
Dalam dunia sempit

Dulu tersungkur
Kini berdiri
Kau bermain api
Kini ku bakari
Dulu menunduk
Kini ku celik
Kau bermain api

Engkau mahu sempurna
Engkau jadi sempurna
Biar aku bahagia dengan cela ku
Engkau mahu malaikat
Turun dari kayangan
Biar aku bahagia dengan cela ku

Mengapa,
Tidak engkau cermin saja
Diri mu yang sempurna, mempesona
Ku bahagia dengan cela

Mengapa,
Tidak kau bercinta saja
Dengan diri mu yang sempurna, mempesona
Ku bahagia dengan cela


Siapa yang mampu mencapai mahu mu
Bila mana kau juga seorang manusia?

-Boneca, cela

Boneca - Cela.mp3

#Memory lane. Late 2009.