Posts

Showing posts from January, 2014

Jalan jalan | KL Bird Park

Image
Assalamualaikum
Weekend kat KL ni kadang kadang susah nak cari tempat yang boleh hangout together dengan family and friends. Kalau weekend, selalunya tempat favourite aku pasar malam Jalan Tengku Abdul Rahman, takpun KLCC, takpun balik kampung kat Hulu Langat tu, see how boring my weekend. hahaha. So, last weekend my best friend ajak pergi KL Bird Park, kebetulan kitorang dah lama tak jumpa. hahaha (macam bertahun tahun tak jumpa lak). KL Bird Park ni mempunyai lebih dari 3000 birds, local and foreign birds species. KL Bird Park is the world's largest free- flight walk in aviary that mean visitor have a chance to witness at close this various birds. Tak jauh mana pun, only 10 minute driving from Kuala Lumpur city center, takpun boleh naik Public Taxi, Rapid KL Bus no 115 from kotaraya to jalan parlimen or by KL Hop On Hop Off Double Decker Bus. So, kalau tak tahu nak buat apa weekend ni, pergi la KL Bird Park ni ye. hehe.












ps: camera phone mp low, bateri pon low, tak dapat lah nak…

Pengalaman | Root Canal Treatment (Rawatan Matikan Akar)

Image
Assalamualaikum

I decided to meet dentist early october 2013 after suffering serious toothache, makan tak lalu, tidur tak lelap, hari hari rasa nak menyumpah orang je. So I kumpulkan keseluruhan tenaga fizikal dan mental untuk bertemu dengan dentist. I went to klinik pergigian AU2, after several discussion with Dr. Bala (which is the nicest dentist i ever had), he suggest me to do root canal treatment (rawatan matikan akar) for this tooth. I pun ok je la, nak tunggu sampai bila? nak menderita sampai bila?. 
Based on my experience doing RCT, the "most" painful part is when dentist want to created an opening untuk gigi, dia punya bunyi mesin drill tu.... ahhhh. cukuplah menceritakan semuanya. hihi. Then masa nak clean canals and infection tissue guna special instruments (endodontic file) tak de sakit mana pun, cuma nak bukak mulut luas luas tu payah la gak. haha. Bila dah siap clean canal sume doc akan letak permanent material, yang aku baca kat website namanya gutta-percha ma…