Posts

Showing posts from October, 2010

Memang ALLAH sengaja

Image
i found this interesting post at i luvislam(Adia As),,
Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang tidak serupa dengan kita, supaya kita dapat menjadi penilai yang baik.
Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang tidak sama fikirannya dengan kita, supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.
Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang tidak memahami keadaan diri kita, supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK, KHAS UNTUK DIRI KITA.
Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang tidak sempurna, supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yang hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan.
Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang sangat lain perangainya dengan kita, supaya kita dapat mengutip pengalaman yang tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.
Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang banyak komplen…

Special and Limited Edition

Image
Assalamualaikum.
Post yang ke 100! Hurayy-hurayy!
I am thinking. Why i create a blog? what are the function n purpose?. Untuk menunjuk-nunjuk siapa diri kau ke?. Let me think...
Blog saya! Blog saya ibarat journal peribadi saya. Apa yang saya lalui, apa yang saya rasakan, apa yang saya fikirkan. Ada sesetengah perkara yang teramat peribadi, biar diri saya sahaja yang tahu. Saya mengaku!! (cam kena soal siasat ngan polis.haha) my writting skills is not good enough, ayat-ayat kadang-kadang macam budak-budak buat karangan upsr, ejaan lagi la lintang pukang.haha.Tapi apa saya kesah??. Yelah, setiap manusia kan lain-lain.. kalau kau macam itu, aku macam ini... we are different and differences make life more wonderful. cube bayangkan, kalo anda dan saya sama sahaja, pakai baju yang sama, ada kereta yang sama, suka makanan yang sama, tentu da tak menarik lagi kan? anda lagi la akan menyampah-nyampah sambil menyumpah-nyumpah saya kn?
Hidup untuk dinikmati! Setiap hari adalah hari yang berlainan. Ya…

selamat study!

Image
Assalamualaikum
I am so happy when all my assignments dah submit.Lagi-lagi happy bila hari sabtu ni nak balik kl. Semangat dah ni, dah asingkan sume lecture note nak bawak balik untuk study kat rumah.(wah,rajin lah anda). Tapi...kerisauan melanda bila aku tahu yang aku akan panjangkan langkah berjalan kesana dan kemari bila balik nanti.haha.Kaki jejalan!!..My mission is to do all out.kita akan berpuas hati bila dah lakukan yang terbaik.kn?
But, im seriously risau tissue culture. No tips is a normal for final exam, but the questions yang tak dijangkakan itulah yang amat merisaukan.Soklan2 yang tiada dalam nota.aloppp.takpelah begitu.=] Makin susah Makin lebar lah senyuman ak.phewww!
To all my beloved cosmate.Selamat study.Lets do da best!!

PELANGI pasti akan muncul

Image
Baru sahaja menonton Laskar Pelangi. A little bit late from others. never mind!. haha. Laskar Pelangi dan juga Sang Pemimpi adalah sebuah cerita yang sangat baik. Kemiskinan dan kesusahan hidup bukan lah alasan untuk kita tak berjaya. Kejayaan adalah milik semua orang yang tak pernah kenal erti putus asa dan sentiasa mencuba untuk melakukan yang terbaek. Hidup juga adalah untuk menikmati segala-galanya dan mensyukuri segala-galanya yang Allah kurniakan. There are so many things that i learn from this both movies. Walau hidup tak selalu indah, Langit tak selalu terang, tp laluinya dengan hati yang tenang. Hidup kita adalah sementara, gunakan setiap detik yang ada untuk lakukan apa yang anda sukakan.
Bila langit mendung.. Jangan bersedih.. kerana.. PELANGI pasti akan muncul..

Laskar Pelangi By Nidji
Mimpi adalah kunci
Untuk kita menaklukkan dunia
Berlarilah tanpa lelah
Sampai engkau meraihnya

Laskar pelangi
Takkan terikat waktu
Bebaskan mimpimu di angkasa
Warnai bintang di jiwa

Menarilah dan terus te…

:]

Kalau semua nak berlumba-lumba jadi jahat. sape yang nak berlumba-lumba jadi baek pulak??
renung-renungkan lah

5 nasihat

Image
Assalamualaikum.
Tadi tergerak hati nak check folder2 dlm laptop. Satu folder yg jrg sgt nk bukak dan bace. tazkirah. kadang-kadang kita rasa hidup kita berat, tapi kita tak sedar, hidup kita ni satu anugerah, satu hadiah. walau berat macam mana pon hidup, kena juga tempuhi. hidup juga perlukan pengorbanan, tak kisah lah untuk keluarga, rakan n orang yang tersayang. sebab bila orang sekeliling kita bahagia kita pon turut bergembira juge kn?. hidup juga tak perlu berpure-pure.sebab kepure-purean akan menyakitkan hati kita lagi, berterus-teranglah dlm setiap kehidupan kerana itu adalah kunci kepercayaan dlm setiap perhubungan.. n this wat i found in my tazkirah folder. enjoy reading.
5 Nasihat :]
Apabila anda ingin menjadi orang yang berjaya dalam hidup anda, maka teruskan bersabar dalam memikul tanggungjawab anda. Hubungkanlah tali persaudaraan dengan ahli dan kerabat anda. Katakanlah kepada mereka kata-kata yang lembut dan jauhi daripada perkataan bohong (keji).

Wahai manusia! Jadilah ka…

oh my gigi oh my teeth

Image
.::oh.hebatnye gigi kamu!::.

Nak hujung sem je.mesti gigi buat hal.sem lepas da cabut gigi..takkn sem ni nk cabut gigi lagi??.eii.kang ada yang wat gigi palsu.salah diri sendiri juge.nk makan coklat mkn, nk makan gule-gule mkn,. maybe my caffeine addicted also brings the effect!. alohaiii. eishh. after ni tak mau mkn coklat. tak mau mkn gule2. tak mau minum coffee (sket2 leh). hehe. amboii cam angkat sumpah lak!.. im afraid losing teeth, coz im afraid that i cant eat many delicious foods in dis world!. yummy.

saye dah up to date!

Assalamualaikum.
how are you feel when you have to change something yang korang da biasa gune to sumthing new yang korg tak berapa biasa nk menggunakannya?. maybe you have some difficulty to use it at the beginning kn?. haha. alaaa. citer cam tukar keta baru je, takpon tukar hp baru je. xlah. sebenarnya tukar Microsoft office dr yg 2003 ke 2007.haha. kekok giler kot.. yelah kalo kat office 2003 everything is done manual, nk tukar box satu2, nk fill warne satu2. haha. oldies nyer! baru ku sedar. kalo gune office 2007, everyhings leh change dlm sekelip mate, macam ahli magic tukar kain jadi rabit! haha. mengarot!., windows pon sekarang da windows 7, ak gune windows xp lagik. eiiiw. mls nk tkr lagik.. syg beli ori windows xp tak kn nk tukar lak kn.hehe. ohh. lepas nie takdelah ayat2 "hmmm..leh tak tukar doc nie jadi word 2003,laptop akak nie zmn purbe punye".hehe. ayat olahan! haha. dunia hari ni makin canggih, tak kn kite nk ketinggalan di belakang je kn?. tak salah pon nk menc…

Maksiat hati

Assalamualaikum,
Yesterday my roomate give me a piece of blue paper. " Sepuluh Maksiat Hati"
1. Suka makan banyak iaitu berlebihan dari yang biasa. 2. Banyak berkata-kata benda yang tidak berfaedah (banyak cakap) 3. Marah (sifat hasad dengki) 4. Dengki (sifat hasad dengki) 5. Bakhil (kedekut) 6. Cinta kepada kemegahan (kedudukan dan pangkat) 7. Cinta dunia 8. Takabur (membesarkan diri atau bermegah-megah) 9. Ujub (hairan diri) 10. Ria (menunjuk-nunjuk)
Hmm.. kdg2 kite lupe dan kdg2 kite tak sengaja pon dan kdg2 juge kite x thu pon ap yg kite wat leh sebabkn kite mdpt dosa..im just a human being and not too perfect.. kdg2 alpa, kdg2 lalai.. i always want to be better than yesterday, it just take step by step, times , and determination. siapa x nk menjadi seorang yang baik??..

rainbow

There are no turning back in life.Take step by step & don't afraid.Future is waiting for you. :)

Diet tak jadi!

using this short afternoon to update the blog.hee! of coz la, nk bace animal production, sok ade test 2!,, nasi air+sosej vs nasi goreng paprik!., hee, wat im trying to say?. takdelah, bila nk turun ke cafe tadi, i think to buy nasi air and sosej for my late lunch and i think my weight tak akan naek bile makan nasi air and sosej je,,yelah diet yang yang yok mmg begitu!,, but after thinking deeply.tipu. nasi air n sosej cost RM3.5, same je kalo ak beli nasi goreng paprik.,haa.. tgk,,, hilang da semangat kedietan bila fikir harga makanan yang lebih kurang same walhal kalo nk di ikutkn mkn nasi air n sosej lebih baek utk diet..kn??hahaha. tah ape2,, ni la halangan2 yg terpaksa ditempuhi,hehe.
psst: still thinking about my friend.. tp hidup mesti diteruskan..

pulau kapas

Image
Assalamualaikum,

just coming back from expedisi kayak at Pulau Kapas!. Tremendous experience!. This is da best therapy for me after busy with classes, assignment, report, n bla.bla.. Teringat first time choose kayak as my first kokurikulum aktiviti,, org kate masuk kayak abislah, kena berlari berpuloh-puloh pusingan,kena itu lah dan inilah.. oh! i am so worry,yelah nak2 pulak kena tyme puasa tak ke sengal?.haha. tapi takpelah,dah pilih kn, nk tukar da takde choise laen. so my mind say, kayak is better than rugby kn?.,ok..just move on!.. after two times tak pergi latihan kayak, hee~"Ponteng" we heard a good news, kayak akan pergi ke Pulau Kapas as main aktiviti for this sem! walahhhhh! sgt2 bersemangat neh.. yelah, dah setahun setengah duduk kat cni,, satu pulau pon tak pergi.. lagi bersemangat biler aktiviti 3 hari 2 malam tu hanya dikenakan bayaran RM80!.sape taknak weh??hee~.. Overall mmg sangat2 berpuas hati dengan management kayak!. takde paksaan cam sstgh koko,, relax,…

Kata-kata pujangga

kata2 pujangga! every sentences is meaningful, every details word is wonderful!. i love reading quote!, weakness become strongest. sadness become happiness. its change all the emotion!.
kata-kata pujangga,
*Rahsia untuk berjaya adalah menghormati orang lain. *Bahagia seseorang manusia tidak terletak pada penilaian orang lain, duka seseorang manusia tidak sama dirasai orang lain, tetapi bahagia yang hakiki adalah ketakwaan yang semua manusia patut miliki. *Kalaulah anda tidak mampu untuk menggembirakan orang lain, janganlan pula anda menambah dukanya. *Kadangkala menyembunyikan sesuatu perkara dari pengetahuan orang lainlebih baik jika diberitahu pun tidak dihiraukan.

Field Trip-Jengka Pahang

Image
Assalamualaikum
Bayangkan,2 hari bermalam dalam bus dan seharian aktiviti di Jengka.Penat giler kot.Sebab itulah ak escape aktiviti koko kayak ak hari ini.eyh.ponteng lah kn??haha.tak larat!.Sepatutnya naik bus ke Jengka pukul 3.30,tapi asyik bertangguh-tangguh.dari 3.30 ke 5,dr 5 ke 6.30,dr 6.3 ke 8.aishh.flight delay pon sekali je tapi kagum kot bus pon leyh delay sampai 3 kali!! pastu mulalah dtg kepercayaan karut marut ak tu.Yelah,faham-faham je lah bila benda kita nk buat asyik ad halangan.kn?kn?.Tapi tawakal ajelah. at last dlm pukul 9 juga bertolak.Janji bus!.hee.yang sedihnyer,tpaksa naek bus luar.bus uni takde.yelah takde.takpelah.
Disebabkn bus yang baru diservice..(menambahkn kerisauan ak lagik)..bus mmg gerak tahap sopan santun dan lemah lembut lah..lebih sopan dari siput d luar rumah.tapi takpelah.biar lambat asal selamat kn?.Akhirnya!,dlm kol 4 sampaii juga d tekam plantation resort!. yeh yeh.dok resort!ada aircond!.haha.tipu!.dok dome je,katil double,kipas lebih dari 6,ag…