Posts

Showing posts from March, 2011

cute chicken

Image
Assalamualaikum!.
Baru je pulang dari last field trip for animal farm practices. Alhamdullilah, cuaca pon OK hari ni. Memang rasa berat je hati nak pergi trip bila cuaca tak menentu. For this last trip, we visiting closed house system of poultry. Memang agak best. Actually my first experience entering ladang ayam yang tertutup. Kat luar mmg panas, but after enter the building. wahhh! bestnye ko ayam!! sejuk kot tempat ko tinggal!, haha. Not the aircond, but thanks to the ventilation system!! gagaga. From what can I see, this system is very systematic and very suitable for poultry. Income pon, walahh!!. tak payah nak kate, tak main la seribu dua ribu. kadang-kadang boleh dapat berp0o0loh ribu kot dalam sebulah!! $____$. Fuhh! seronok goyang-goyang kaki. haha.





psst: Tak kira bidang mana pon yang anda ceburi jika ditambah dengan keazaman dan usaha yang gigih,, at the end tentu anda akan mendapat hasil yang lumayan! huhu.

2 AM: Even if I die, I can't let you go

Image
Anayonsayong!! haha. *Annyeong haseyo!!. Dah lama tak share pasal k'pop stuff! haha. This time want to share lagu lame, Even if I die, I can't let you go by 2AM. Mula-mula ingat 2AM just an ordinary k'pop group, so thats why layan suam-suam je. But then, i realize that they are superb and OK! haha.
Even if I die, I can't let you go by 2AM
Even though I'm young, the pain is the same Just because I don't know the world very well Doesn't mean that I don't know pain
Why do you lie, saying it'll be okay? How will my heart that hurts this much Be healed so easily? How will I live without you? That's why I
Can't let you go, even if I die How am I suppose to let you go? Whether you go or leave, fix my heart If you can't fix it so that I won't be in pain So that I can at least live I wouldn't be able to live anyway I can't let you go, even if I die
No matter how much you push me away I'll hold onto you until the end So that you won't be able t…

stress.hujan.jogging

Image
Assalamualaikum!
Finally, I have time to update my blog again! haha. Below are the things yang membuatkan hidup saye menderita dan merindui. haha. apa-apa jelah!
1) test+assignment=stress

haha. Yes, test plus with assignment will result of stress. I have to admit that last two week is my difficult time. Tiba-tiba rasa tak boleh nak handle apa-apa tak reti nak buat apa-apa. Rasa macam nak balik rumah sangat-sangat. But, Syukur, Alhamdullilah. Semuanya berjalan dengan lancar, sume keje da di selesaikan. ^____^
2) rhythm of the falling rain!


Sejak dua minggu kebelakangan ni jugak, cuaca kat Terengganu tak berapa nak elok. Suppose awal tahun, hari panas.. tapi,, ni kalau hujan mesti direct 2 hari berturut-turut. Sekarang ni pon cuaca kat luar dah mendung. Yesterday for the first tyme redah banjir kat kusza nak pegi kelas. haha. Banjir paras buku lali je, *nak havoc sikit* haha. suka hujan, tapi suka lagi hari panas. cepatlah keluar matahari. XD

3) Physical activity



Agak lama tak turun padang s…

Yes!, Saye Rindu Masa Silam Saye!

Image
History cannot give us a program for the future, but it can give us a fuller understanding of ourselves, and of our common humanity, so that we can better face the future -Robert Penn Warren-
Assalamualaikum!
If u ask me to choose, waktu yang mana saye nak pergi balik?. salah satu nya adalah masa yang dihabiskan selama tiga tahun di Bintulu. Yes. tiga tahun memang satu jangka masa yang agak lama dan memang seksa, but i love all the moments. very enjoy!, yelah jauh dari family boleh panjang kaki kan?!, haha.
Pertama kali naek belon udara! haha!

Haha. Kalau tak pergi Bintulu, takdelah dapat tgk scene yang cantek seperti di atas!. Setiap kali naik, suka curi-curi tangkap gambar, takot stewardess marah!. haha. but, sumpah! sangat cantek macam gula-gula kapas! yummy!
Travelling with friends..


Takde benda yang paling terbaek dalam hidup selain dapat travel with friends. Memang sangat-sangat best, mula-mula memang agak takot, yelah distance satu-satu kawasan kat serawak memang agak jauh dan jalan b…

hidup perlu bersemangat!

Image
Assalamualaikum.
What a busy week!. 3 test in a week dah cukup membuktikan kesibukkan itu!. haha. ok! busy konon eyh?. yang ini? yang ini? hape?. haha. Ada dua lagi test nak hadap!, itu memerlukan semangat yang sangat tinggi, lebih-lebih lagi test plant fisio pada khames ni yang slide nye berjumlah 500!, +____+. Please! its make me want to give up!. Takpelah!. need to be more positive!, chaiyok le!.. Done. continue study!,

its take a million of courage for donate the blood!!!

Image
Assalamualaikum!
Hari ini saya telah berjaya menderma darah saya! yeah! After 2 tymes nak derma tak kesampaian akhirnya hari ini lah detik bersejarahnye! hahaha ^______^ Tadi pon hemoglobin pon just 12.8 daripada had lepas derma 12.5, so mmg darah saya agak kurang. hehe. betol lah, kena pisau sikit pon saya boleh pitam!.haha. Tadik pon my coursemate join jugak, so tahap k'nervousan tu tak seberapa lah! Best derma kat hospital sebab tak perlu nak berbaris panjang-panjang masa kempen, leh rehat lama-lama jugak, leh makan yang best-best gak! hehe. eyh! tu bukan isu nye! yang penting niat kita menderma untuk membantu orang lain kan?. thats the important one! (: ..


ok. this is the 1st step, check hemoglobin check group darah!, saya darah B+!
lepas tu, kite dengar pulak kaunseling!,hehe.
bila rasa agak lama nk tunggu turn, kite bergambar lagi!,hehe


eieu! tak sakit! sumpah! walau jarum sebesar lidi cungkil gigi! hehe

Yayah!,, next tyme makan byk2, nnt kite drma lagi!

peace! ^_____^
tu darah say…

Natural Disaster on 11.3.11

Image
Allah Maha Mengetahui!
Assalamualaikum! One of my biggest fears is natural disaster. We cannot predict exactly when it will happen, itu semua rahsia yang Allah S.W.T sahaja yang tahu bila akan terjadi. On 11.3.11, 8.9 scala ritcher earthquakes in the ocean affect Japan and lead to the tsunami. Memang agak scary watching footage dari cctv, air yang naik tu sangat-sangat powerful and pushing all the vehicles and houses. Scientist already predicts this will happen two days ago, diorang kata yang jarak bulan sangat dekat dengan bumi dan memberi kesan kepada tarikan gravity, itulah yang terjadinya gempa bumi, tsunami, landslide and etc.Today breaking news is the Japan's no.3 nuclear reactor building in Fukushima explodes after 3 day of tsunami and the earthquake. This will cause the radiation, that could be harmful to all human being in this world. "There is a parameter called radiation absorbed dose (rad), that gives an idea about the effects of radiation that bombards a human body…

plant do not speak

Image
Assalamualaikum!
Sudah tentulah tumbuhan tak boleh bercakap, kalau boleh pokok bercakap, cuba bayangkan macam mana?. Tentu chaos dan porak perandalah dunia.hehe. Dan semestinya pokok-pokok ibu pon dah bising-bising,
pokok bunga kertas: aku dah nak mati ni, bila dorang ni nak kasik ak air, aku haus! haus! pokok lidah buaya: budak-budak (ak, angah, pocai) dalam rumah ni memang pemalas! pokok kaktus: nasib ayah diorang rajin nak siram kita kn? kn? hehe
*situasi sebenar di rumah! hahaha
Yes, plant do not speak! we don't know whether they comfortable with their environment or not. They definitely don't know to say, "hey! peoples, i am sick! please cure me!" so, they try to create something that abnormal in their morphology or sign to shows that they are not healthy.
Haha. Saje je nak bebel lebih sikit pasal plant disease coz aku tgh sangat berserabut pasal assignment plant protect. All sources in english, tapi kena pulak wat dalam bahasa melayu rasmi. Bila guna translator, b0…

Someone Told Me

Image
Quelqu’un M’a Dit Someone told me that our lives aren't a big thing
They pass on the instant as discolour roses
Someone told me that the time that pass is a bastard
that is making topcoats from our grief
However someone said to me... Refrain Who do you still love,
This is someone that've told me that you still love me.
Is it possible then? Someone told me that the destiny is scoffing at us
dont't give us anything and that promise us everything
Appear that the happiness is only for the reach hands
Then they tighten the hand and find themselves crazy
But someone have told me... Refrain But who can tell me that today you are loving me?
I don't remember more it was late in the night,
I'm still hearing the voice, but I don't see anymore the ?points?
"He loves you, it's a secret, don't tell him that I tell you"
You see, someone told me... Who do you still love, he really told me...
Who do you still love, is it possible then? http://lyricstranslate.com

collection of pictures

Image
Assalamualaikum!
Hi!. Just want to sharing some pictures for this week. Saye suke photography walaupon saye tak berapa nak pandai la nak tangkap picture ala-ala professional tu. haha. Peoples say that picture speak a thousand words and hold million memories!. Mate kite mungkin same, tapi mungkin pemikiran kita berlainan!. hehe. sekian dari saya!! tata!! ^_____^

apa kaitan lembu fidlot dengan senyum tak perlu kata apa-apa?

Image
Assalamualaikum!
Hari ni kami pergi projek fidlot nasional kat Jerangau. Sebenarnya, ni bukan first time, tapi kali kedua. So, kami agak familiar lah dengan kawasan fidlot ni. Dalam kawasan ni lembu dikurung dan diberi makan dalam lot-lot dia sendiri. Nak bercerita dengan lebih details aku ni kurang arif, maklumlah bukan budak vet! hahaha. Yang bestnye, projek ni juga bergabung dengan penternakan kambing dan juga membuat baja compost sendiri. cuba teka, berapa diorang dapat dengan buat baja compost dari manure lembu dan kambing dalam sebulan??. guess what, around RM 20 ribu ke 30 ribu!!! tak ke kaya? haha. Bau-bau kambing tu boleh bertukar jadi bau duit kot!!! +____+!
ni bukan model fidlot!!
tp..kami model yang sebenar!!hahaha.
eeeeeeeeei! seronoknya., ramai tgk kita hari ni.agaga.

korang mesti pernah dengar ayat "senyum-senyum kambing kan?" pernah tak korang tgk kambing senyum macam mana?? hehe. meh, aku kasik tgk..
tadaaaaaa.. meet peah! hehe. (aku suka hati letak nama dia.senyu…

effect of stress

Image
Assalamualaikum!How are you? Are you feeling well today? I hope you peoples doing ok! Well, there must be reasons for every question that I am asking. Hmm. Apa ni? ce citer,ce citer!! hehe. Bukan apa, dua hari kebelakangan ni, tiba-tiba rasa chest pain. Hmm, tiba-tiba jadi takot! Sumpah! Takot giler. Takot sakit jantung ke. Yelah, mana nak tahu, heart attack is a silent killer! Mak aih!. Tapi kalau nak di ikotkan maybe kemungkinan keturunan tu takde, tapi mana lah tahu kalau-kalau lifestyle aku ni turut mempengaruhi. Im asking Yam, kenapa eyh?. Then she says that maybe aku stress! It could be.So, I start Google “STRESS” and I found this interesting web about stress. klik for more information about STRESS. The web says that “Stress is a normal physical response to event that make you feel threatened or upset your balance in some way”. I don’t think it is the reasons for my stress. Then, I found the common external causes of stress. One of the causes is WORK! Cehh! Tolonglah! Anda mana …