Posts

Showing posts from March, 2013

Because of Allah

Image
Ketika kita diuji dari pelbagai perkara,
Mungkin kita belum cukup ikhlas,
Belum cukup ikhlas kerana Alllah.

Semoga redha Allah bersama kita.
InshaAllah

Wordless Wednesday | Manusia

Image
Musim pun berubah, inikan pula manusia

Mencari dan Memberi Ilmu

Image
Assalamualaikum

Dari Anas Bin Malik r.a: Rasullulah saw bersabda, "Mencari ilmu adalah fardhu bagi setiap orang islam"- Sahih-Ibnu Majah
Rasullulah saw bersabda yang bermaksud: Sesiapa yang ditanya tentang ilmu lalu dia menyembunyikannya akan diikat mulutnya (meletakkan kekang dimulutnya seperti kuda) dengan kekang dari api neraka pada Hari Kiamat.-Hadis Riwayat Abu Daud dan at-Tirmidzi. 

# Belajar di universiti bukan bermaksud aku tahu semuanya. I'm still searching and learning knowledge from others. A little bit disappointed today. Never mind, I will not take is as a serious matter. InshaAllah.

"... maka tanyakanlah olehmu kepada orang orang yang berilmu, jika kamu tiada mengetahui." - Al Anbiyaa' (21):7

Untitled Post #28

Image
Orang yang berakal tanpa agama adalah sesat, orang yang beragama tanpa akal adalah beku. Kahwinkanlah antara akal dan agama, maka akan lahirlah hikmah. Madah hukama,


Allah Know Best

Image
Assalamualaikum
Semester lapan sudah berlalu sebulan dan seperti biasa kerja tahun akhir pun harus disiapkan selewat lewatnya akhir bulan ini.
I already planning my final year project schedule, maklumlah when dealing with officers kita kena la inform awal awal that we need help from them to get the farmers for the survey, kalau lah inform last last minut ada la pulak orang nak melayan kita kan?
End of february hari tu I've already fax the document to all agriculture district in Terengganu. A week before survey, I try to call the district to get the confirmation. Berkali kali juga la call, either the number is busy or tak berangkat pun. Masa tu mula susah hati, biasalah tak kan nak set hari lain pulak, aku ni dah la pemalas giler nak repeat the same procedure.
So, tibalah hari ini yang dicadangkan untuk survey disana, dengan rasa tawakal dan mengharapkan Allah permudahkan urusan, me with accompany redah je la pergi.
Setibanya di sana, pelik la jugak kenapa sunyi sepi je office ni,…