Posts

Showing posts from October, 2012

Untitled Post #27

Image

Jalan jalan | Teluk Ketapang, Kuala Terengganu | Friendship

Image
Assalamualaikum
"Orang yang lemah daripada kalangan kamu adalah orang yang tidak mampu mencari teman, dan orang yang lebih lemah daripada itu adalah orang yang mensia-siakan teman yang dicari"- Imam Al-Ghazali.
Bukan mudah sebenarnya dalam mengekalkan persahabatan. Masing masing ada cara tersendiri, ada buah fikiran tersendiri,  yang inilah sebenarnya mencorakkan warna dalam persahabatan. Yang penting saling memahami, saling menerima, saling menghormati sesama teman :)








Moment captured at, Teluk Ketapang, Kuala Terengganu 2012.

Untitled post #26

Image

Down Memory Lane | Laut China Selatan

Image
Assalamualaikum


“What i like about photographs is that they capture a moment that’s gone forever, impossible to reproduce.”-Karl Lagerfeld

Masa godek godek external hard disk hari tu, terbuka folder picture empat tahun lepas yakni zaman umur masih belasan tahun lagi. Aisehhhhhhh. At that time satu satu moment singgah sikit demi sedikit. Yang pasti moment itu semua nya indah belaka. Bila belajar kat tempat orang yang jauh dari tempat kita dilahirkan, we need to explore everything! yes everything including cultures, language, places and foods! Rugi la kan dah pergi tempat orang tapi tak tahu apa apa, at least tahu sikit pun tak apa. I never regret studying jauh sikit dari family, sebabnya at that time we are free to do anything! tapi anything pun kena la pandai jaga diri, bukan suka suki je bebas kesana kesini. Down to memory yang ni adalah my course trip during 2009, this is one day one night trip, stay on the vessel for a day for fishing technique subject. Bertolak seawal pagi dari f…

Untitled Post #25

Image

Manusia Kerdil

Image
Assalamualaikum, Salam Jumaat.
Jadikan Sabar dan Solat sebagai Penolongmu. Dan sesunguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang orang yang khusyuk. (Yakni) orang orang yang meyakini, bahawa mereka akan menemui Tuhannya dan bahawa mereka akan kembali kepadaNya- Surah Al-Baqarah: ayat 45-46


# Sesungguhnya diri ini terlalu hina. Mencari yang bahagia di dunia, sehingga terlupa mencari bahagia yang kekal di akhirat nanti.  :'( 

Tiada yang sia sia

Image
Assalamualaikum

Its very pleasant evening here in Kuala Terengganu, bright and hot.  Tiada tanda hujan akan turun even the monsoon is around the corner. If you ask me to choose between hot day and rainy day, I will answer rainy day! hehe. Actually there are no different between both weather because Allah swt dah tentukan semuanya bersebab. 

Above is the equation of photosynthesis in plants  (nerd science student here!! hehe). See, they need water and also light to produce their own foods to survive. If one of the element tak ada, they cannot grow well dan kita juga sebagai manusia tentu dah kekurangan food sources. Sesungguhnya setiap ciptaan Allah swt tu tiada satu pun yang sia sia. - End
Psst: Jum minum kopi secawan :)

Untitled Post #24

Image

Untitled Post #23

Image
Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu (Al-Baqarah:216)

Untitled Post #22

Image

Neon Trees - Everybody Talks

Image
Favorite song :)

Untitled Post #21

Image
Engkau Allah yang Maha Mendengar
Engkau Allah yang Maha Penyayang
Engkau yang mengampuni
Engkau yang memaafkan
-Opick, DenganMu ku hidup-

adorable creature

Image
Assalamualaikum
"When rabbits are happy, they will jump and twist, this is called a binky"