Posts

Showing posts from 2014

Jalan jalan | Sekeping Serendah (Forest Living Environment)

Image
Assalamualaikum.
Hi. Here another update. Rajin sungguh jari jemari ni nak menulis lagi, maklumlah sekarang ni status masih lagi bergelar penanam anggur yang berjaya, maka dengan itu banyak masa dihabiskan menghadap depan laptop ini. Oh maii. hehe. Baru baru ini, kami teman baik sempat meluangkan masa bersama sama di sekeping serendah. This place is really nice!. lain daripada yang lain. ini serius!. hehe. Kami check in lambat, around 4pm, that day hujan turun punya la lebat, mengagau mencari tempat ni dalam hujan yang lebat. Akhirnya sampai tanpa sesat barai. 

The concept of this place is awesome, that why la kitorang decide nak pergi juga, hehe. Sebenarnya mula mula takut jugak nak pergi, sebab dia dalam hutan skit, dah kitorang ni pompuan pompuan je. hehe. Tapi kitorang hentam koromo je la pergi. 




Malamnye kitorang bbq. Untuk bbq ni, hari tu masa booking kitorang request mintak sediakan charcoal, so masa kat cne just inform je orang yang jaga kat sane yang kita nak start bbq pukul…

Jalan jalan | Firefly Park Kg Bukit Belimbing dan Bukit Malawati, Kuala Selangor

Image
Assalamualaikum.
Hai everyone. How your day?. Pejam celik dah bulan 4, sekejap nye masa berlalu. My life still following the flow. Hmm. Still searching for a better opportunity. Perhaps. Hehe. Walau ape pun dugaan dalam setiap perjalanan atau kehidupan, kita kena teruskan, berjuang sehingga yang terakhirnya. InshaAllah. Semoga Allah sentiasa memberi kita semua kekuatan. Smile!!
Last month, my girlfriends and I pergi berjalan jalan lagi. hehe.( blog ni kalau update time pergi jalan jalan je la nampaknye ye). Destinasi pilihan yang seterusnya ialah Kuala Selangor. Banyak tempat menarik di sekitar Kuala Selangor ni, antaranya tarikan utamanya adalah perkampungan kelip kelip. There are three jetties that provide boat services for watching this firefly alongside the sungai selangor. For this trip we choose jetty firefly park resort kg bukit belimbing instead of kampung kuantan and pasir penambang. The ticket price is RM15/person. Time watching firefly tu kami dilarang sama sekali mengambi…

Jalan jalan | KL Bird Park

Image
Assalamualaikum
Weekend kat KL ni kadang kadang susah nak cari tempat yang boleh hangout together dengan family and friends. Kalau weekend, selalunya tempat favourite aku pasar malam Jalan Tengku Abdul Rahman, takpun KLCC, takpun balik kampung kat Hulu Langat tu, see how boring my weekend. hahaha. So, last weekend my best friend ajak pergi KL Bird Park, kebetulan kitorang dah lama tak jumpa. hahaha (macam bertahun tahun tak jumpa lak). KL Bird Park ni mempunyai lebih dari 3000 birds, local and foreign birds species. KL Bird Park is the world's largest free- flight walk in aviary that mean visitor have a chance to witness at close this various birds. Tak jauh mana pun, only 10 minute driving from Kuala Lumpur city center, takpun boleh naik Public Taxi, Rapid KL Bus no 115 from kotaraya to jalan parlimen or by KL Hop On Hop Off Double Decker Bus. So, kalau tak tahu nak buat apa weekend ni, pergi la KL Bird Park ni ye. hehe.












ps: camera phone mp low, bateri pon low, tak dapat lah nak…

Pengalaman | Root Canal Treatment (Rawatan Matikan Akar)

Image
Assalamualaikum

I decided to meet dentist early october 2013 after suffering serious toothache, makan tak lalu, tidur tak lelap, hari hari rasa nak menyumpah orang je. So I kumpulkan keseluruhan tenaga fizikal dan mental untuk bertemu dengan dentist. I went to klinik pergigian AU2, after several discussion with Dr. Bala (which is the nicest dentist i ever had), he suggest me to do root canal treatment (rawatan matikan akar) for this tooth. I pun ok je la, nak tunggu sampai bila? nak menderita sampai bila?. 
Based on my experience doing RCT, the "most" painful part is when dentist want to created an opening untuk gigi, dia punya bunyi mesin drill tu.... ahhhh. cukuplah menceritakan semuanya. hihi. Then masa nak clean canals and infection tissue guna special instruments (endodontic file) tak de sakit mana pun, cuma nak bukak mulut luas luas tu payah la gak. haha. Bila dah siap clean canal sume doc akan letak permanent material, yang aku baca kat website namanya gutta-percha ma…