Posts

Showing posts from 2012

Tabiat

Image
Assalamualaikum

Masa geledah hard disk tadi,
Baru terperasan,
Selain daripada picture syok sendiri yang tak berapa nak ada, haha.
Rupanya, ada satu tabiat luar biasa yang dibuat tanpa disedari,
Tabiat luar biasa yang dimaksudkan











Ialah, ini... tabiat snap picture bersama selipar jepun dan seangkatan dengannya. 



Jelas dan nyata, tabiat ini tiada motif mahu pun moral. -END


# Does anyone have the same seflkakiphoto too?. cuba la selongkar hard disk anda sekarang, mana tahu ada. hehe.
## Happy New Year 2013!

Salam Jumaat

Image
Assalamualaikum
#Tinggal dua hari lagi final exam nak mula
#Tinggal empat hari nak melangakah ke tahun 2013
#Tinggal empat minggu lagi nak balik rumah
#Tinggal lagi satu sem nak habiskan degree
-Mengejar Masa-


Jalan jalan | Pantai Kelulut, Marang & ICT Kuala Terengganu | Black and White Moments

Image
Assalamualaikum
This is the last week of study in semester seven. Masa tu berlalu cepat sangat, pejam celik dah berlalu satu semester di tahun akhir *dunia di akhir zaman*. Tinggal satu semester lagi nak enjoy kehidupan university, InshaAllah ada rezeki sambung Master, kita sambung, itu semua urusan Allah. Sudah tiga tahun setengah study di Terengganu, dan untuk yang sejujurnya diri ini tidak pernah lagi mengeksplorasi tempat tempat yang menarik kat Kuala Terengganu ni terutama sekali Masjid Kristal. malu malu malu. Disebabkan tiada masa yang sesuai, explorasi Masjid Kristal terpaksa ditangguhkan lagi.. mungkin next semester, takpun tunggu la konvo nanti. hehehe. Last week, menghabiskan seharian hari ke Marang, amik angin lepas habis proposal presentation. huhu. Yang best kat Terengganu adalah makan keropok lekor sambil bersantai dan bercanda tepi pantai, memang release tension!. hehe. Then, after magrib pergi tengok pokok warna warni kat ICT Kuala Terengganu, ini pon dah semester tu…

final year

Image
Assalamualaikum.

It's been a looooong time not updating the blogger. Being final year student actually is so tough! haha. Well, i'm lying. hehe. I am not so busy since im doing the survey things for final year project and not involve in any laboratory or farm activity. So time orang tengah busy balik rumah cuti sem nanti, i will work hard for surveying farmers around Terengganu. Today is the presentation for final year project proposal, be a second last student to present from 19 students make me uneasy. Honestly, I hate presentation and i am not good in it. Lagi lagi question and answer after the presentation. My brain cannot process the data instantly, hahahaha. Itu la bila orang tanya lain, jawapan nya lain. hehe. Anyway, im done with the presentation and the question is not very difficult just me that not answer it properly., asyikkk 'aaaa' 'aaaa' je during that Q and A process. hahahahahaha. -End. 
# I will work hard! hehe. In sha Allah. :)

We Never Know

Image
Ya Allah, Permudahkan bagiku urusanku dan jangan lah Engkau persukarkannya dan sempurnakanlah ia dengan sebaik baik nya. 

# Tough month. ## 37 days left before year 2013. 

In critical condition

Image
Charlie, kamu la peneman di setiap perjalan

Charlie, kamu la yang mengembalikan setiap memori memori semalam

Charlie, kamu la yang merakam setiap senyuman dan suara insan yang tersayang

Charlie, kamu lah segala galanya bagi diri  ini.

Tanpamu dunia tiada makna! haha. *over*


Charlie kini mengalami masalah kesihatan yang amat serius, screen menjadi hitam dan lens pula bergegor gegor umpama gempa bumi dua skala ritcher. Beliau aktif dalam activity social sejak akhir tahun 2010. 
#Semoga charlie dapat berkhidmat untuk tuannya sehingga tahun 2013. hahaha. 
## Charlie eh, kita nak pergi cameron bulan 12 nanti, cepatlah sembuh!, hahaha.
-end

Salam Hijrah 1434

Image
Semoga Allah sentiasa memberi kita ruang dan peluang untuk memperbaiki segala kesilapan dan kelemahan serta memberi kita hidayah untuk perubahan yang lebih baik. InsyaAllah.

Optimist Vs Pessimist

Image
Assalamualaikum,

Optimist people will take the problem positively while pessimist people will take the problem negatively. 
When involve with problem, i will be a very pessimist person at first. Always saying why it must happen to me not others, always blame others and always in depression. Kadang kadang problem tu tak la besar mana,  too over thinking. But sooner or late, i will be a optimist person, accepting those problem and try to handle it according to my way. ahhhhhh. My bad >.<

Untitled Post #27

Image

Jalan jalan | Teluk Ketapang, Kuala Terengganu | Friendship

Image
Assalamualaikum
"Orang yang lemah daripada kalangan kamu adalah orang yang tidak mampu mencari teman, dan orang yang lebih lemah daripada itu adalah orang yang mensia-siakan teman yang dicari"- Imam Al-Ghazali.
Bukan mudah sebenarnya dalam mengekalkan persahabatan. Masing masing ada cara tersendiri, ada buah fikiran tersendiri,  yang inilah sebenarnya mencorakkan warna dalam persahabatan. Yang penting saling memahami, saling menerima, saling menghormati sesama teman :)








Moment captured at, Teluk Ketapang, Kuala Terengganu 2012.

Untitled post #26

Image

Down Memory Lane | Laut China Selatan

Image
Assalamualaikum


“What i like about photographs is that they capture a moment that’s gone forever, impossible to reproduce.”-Karl Lagerfeld

Masa godek godek external hard disk hari tu, terbuka folder picture empat tahun lepas yakni zaman umur masih belasan tahun lagi. Aisehhhhhhh. At that time satu satu moment singgah sikit demi sedikit. Yang pasti moment itu semua nya indah belaka. Bila belajar kat tempat orang yang jauh dari tempat kita dilahirkan, we need to explore everything! yes everything including cultures, language, places and foods! Rugi la kan dah pergi tempat orang tapi tak tahu apa apa, at least tahu sikit pun tak apa. I never regret studying jauh sikit dari family, sebabnya at that time we are free to do anything! tapi anything pun kena la pandai jaga diri, bukan suka suki je bebas kesana kesini. Down to memory yang ni adalah my course trip during 2009, this is one day one night trip, stay on the vessel for a day for fishing technique subject. Bertolak seawal pagi dari f…

Untitled Post #25

Image

Manusia Kerdil

Image
Assalamualaikum, Salam Jumaat.
Jadikan Sabar dan Solat sebagai Penolongmu. Dan sesunguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang orang yang khusyuk. (Yakni) orang orang yang meyakini, bahawa mereka akan menemui Tuhannya dan bahawa mereka akan kembali kepadaNya- Surah Al-Baqarah: ayat 45-46


# Sesungguhnya diri ini terlalu hina. Mencari yang bahagia di dunia, sehingga terlupa mencari bahagia yang kekal di akhirat nanti.  :'( 

Tiada yang sia sia

Image
Assalamualaikum

Its very pleasant evening here in Kuala Terengganu, bright and hot.  Tiada tanda hujan akan turun even the monsoon is around the corner. If you ask me to choose between hot day and rainy day, I will answer rainy day! hehe. Actually there are no different between both weather because Allah swt dah tentukan semuanya bersebab. 

Above is the equation of photosynthesis in plants  (nerd science student here!! hehe). See, they need water and also light to produce their own foods to survive. If one of the element tak ada, they cannot grow well dan kita juga sebagai manusia tentu dah kekurangan food sources. Sesungguhnya setiap ciptaan Allah swt tu tiada satu pun yang sia sia. - End
Psst: Jum minum kopi secawan :)

Untitled Post #24

Image

Untitled Post #23

Image
Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu (Al-Baqarah:216)

Untitled Post #22

Image

Neon Trees - Everybody Talks

Image
Favorite song :)

Untitled Post #21

Image
Engkau Allah yang Maha Mendengar
Engkau Allah yang Maha Penyayang
Engkau yang mengampuni
Engkau yang memaafkan
-Opick, DenganMu ku hidup-

adorable creature

Image
Assalamualaikum
"When rabbits are happy, they will jump and twist, this is called a binky"





Jalan jalan | Besut, Terengganu | Half Day Outing

Image
Assalamualaikum

“There are moments in your life that make you and set the course of who you’re going to be. Sometimes they’re little, subtle moments. Sometimes, they’re big moments you never saw coming. No one asks for their life to change, but it does. It’s what you do afterwards that counts. That’s when you find out who you are.”





psst: having weekend with some of my lovely friends at Besut, Terengganu.