Posts

Showing posts from October, 2011

Untitled Post # 8

Image
-Ladang fpb,Kusza.-

Kadangkala apabila ujian TIDAK MENJENGAH, kita LUPA untuk memohon..kadangkala, apabila kehidupan TIDAK DIUJI, kita lupa untuk MEMINTA..lantaran itu, HATI terasa KOSONG..bukan kerana ujian yang terasa berat, tapi JARAK dan HUBUNGAN denganNYA yang tanpa sedar SEMAKIN JAUH..
Dalam SENANG, kita lupa untuk terus meminta..semoga Allah LANCARKAN urusan kita, semoga Allah MEMBANTU kita melalui hari-hari seterusnya..lupa diri, terasa diri mampu menjalani hari, tanpa perlu memohon padaNYA..ya Allah, ZALIMNYA diri ini..mungkin kerana itu, hati terasa kosong walau hidup terasa senang kerana sejujurnya, kita sudah jauh dariNYA..
Sources-fb lelaki soleh idaman wanita solehah.

Untitled Post # 7

Image
-Jerek  baru, gua musang-
Bagi jiwa-jiwa yang merasakan kehidupannya sentiasa kelam dan muram hingga menjadikan matanya silau melihat kehidupan.
Bagi jiwa-jiwa yang sering kecewa dengan dosa-dosa semalam dan ragu-ragu menghadapi hari esok.

Yakinlah, bahawa Allah tidak pernah menzalimi hambaNya. Bahkan seluruh perjalanan hidup kita sudah ditentukanNya sejak azali lagi. Tidak ada satu episod daripada kehidupan kita melainkan sudah diketahui oleh Allah bahkan Allahlah yang menentukan segalanya dengan ilmuNya yang Maha Luas.
Source-LangitIlahi.com

Jatuh Cinta

Image
Assalamualaikum.

Hi. I'm fall in love... with... with.. someone... haha! Propa nak melebih-lebih.. Fall in love with saxophone music actually..  Dari banyak-banyak musical instrument I pilih saxaphone as the best instrument!. hehe. Entahlah.. Bila dengar je saxophone music rasa macam dibuai-buai je. haha. *kejadah???, ad0ooo yang nak kenoo0 niee.. Hehe. Let me share about saxaphone instrument to you all. Sebenarnya saxaphone adalah salah satu ahli daripada family woodwind.. *Haaa. see, ingat pokok je ke ada family??. hehe. Kiranya bunyi yang dihasilkan daripada tiupan angin la tu kan??.. o0o0o. hehe. Ahli family woodwind instrument tu termasuklah Clarinet, Flute, Bagpipes & Recorder, yang masa kita darjah enam dulu-dulu tu, yang bila tiup kuar lagu panggil ular tedung tu.. hehe. Saxophone pulak terbahagi kepada beberapa jenis, antaranya Soprano Saxophone, Tenor Saxophone, Alto Saxophone  Bass Saxophone dan lain-lain la. They have different size ada yang curved dan ada yang str…

Jalan jalan | Jerek Baru, Gua Musang, Kelantan | Expensive Experience

Image
Assalamualaikum.

Hi. Sebenarnya dah lama sangat teringin nak naik keretapiii. So that why bila ain ajak balik gua musang, kelantan on last thursday untuk attend kenduri kawin mak cik nya sekali dengan nak tangkap insects kat dalam hutan, jadinya tak dapat la nak ditolak walaupun terpaksa ponteng kelas hari khamis tu. Nak buat macam mana, semuanya dah dirancang dari awal. hehe.  Apapun ini adalah pengalaman yang paling seronok dan tak akan dilupakan sampai bila-bila. :)

Untitled Post # 6

Image

Wordless Wednesday | Weeds Flowers

Image
P/s: Weeds is defined as unwanted plants. But, the flower of weed is beautiful right?. :)


La tahzan

Image
"Jangan resah andai ada yang membencimu, kerana masih ramai yang mencintaimu di dunia.  Tapi resahlah andai Allah membencimu, kerana tiada lagi yang mencintaimu di akhirat." Imam al-Ghazali

Tuhanku aku tidak layak,
untuk syurgaMu,
tetapi aku tidak pula
sanggup menanggung
siksa nerakaMu,
dari itu kurniakanlah 
keampunan kepadaku
ampunkanlah dosaku
sesungguhnya Engkaulah
pengampun dosa-dosa besar..

Friday Morning

Image
Assalamualaikum
I love friday morning as usual, where it is a perfect time to runs from thinking about studying things. Catching insects for entomology subject are not easy as imagine. Perlu banyak keazamaan dan semangat juang yang agak tinggi dan tidak mudah mengaku kalah. hi hi :)






P/s: Killing for Learning.

Wordless Wednesday| Colourful

Image

I love extra holiday on weekend

Image
Assalamualaikum.

Hi. Akhirnya baru hari ni dapat bernafas dengan lebih baik. hehe. Mana tak nya test 1 berderet dari hari isnin sampai lah rabu. Esok pula takde kelas so dapatlah extra cuti hujung minggu!!. Walaupun extra cuti on weekend but banyak lagi report yang kena buat dan hantar. Memang ada report yang patut dah hantar tapi aku ignore kan dulu semata-mata untuk test 1. hahaha. *dusta. Hujung minggu ni jugak akan sibuk untuk aktiviti riadah and also aktiviti penangkapan serangga-serangga. Kena berusaha lebih keras nak tangkap insects sebab baru realize yang due date dia bulan depan. waaaah! cepatnye masa berlalu. Dan hujung minggu ni la rasa macam nak penuhkan blog dengan cerita dan pictures yang berlaku sepanjang sebulan di sini. :)
Firstly, events wajib tiap tahun dinner fakulti yang mana tahun ni di adakan di Permai Inn. Everything is okey, cuma terkilan sebab tak dapat nak habiskan lauk-lauk atas meja. Ada beberapa picture je yang sempat snap gune camera sendiri yang lain c…

Share | DNA replication

Image
P/s: kekadang belajar guna youtube best jugak :)

Untitled Post # 5

Image
"It does not matter how slowly you go as long as you do not stop"



Untitled Post # 4

Image
"Sometimes what you want isn't always what you get, but in the end what you get is so much better than what you wanted. "



Ambil harga lain bayar harga lain

Image
Assalamualaikum.
Hi. The things happen petang tadi membuatkan ak nak jugak post benda alah ni kat blog!!. haha. Kira sesi meluahkan perasaan yang terendam terpendam dalam hati la jugak ni ye. 
Pernah tak, bila korang membeli belah kat hypermarket and you get confused which one is the exactly price for the item that you pick? Pernah tak?
What about the item that you pick, takde sticker harga and you really sure the price item by the yellow tag kat rak tersebut, but then when you scan kat cashier the price is totally different from what you see at the rak. Pernah tak?
Kalau item yang kita ambil ada sticker harga. Terang-terang tertulis the price of the item tetiba bila cashier scan, the price tetiba jadi lain la pulak. Pernah tak?

Actually, aku ni sebenarnya agak berhati-hati dalam memilih barang especially the prices, outer appearance (kemek ke, koyak ke) and also expired date of item yang dibeli. The thing yang aku agak marah adalah pasal barang yang aku beli tu memang dah stick da p…

Share | Allah sentiasa bersama kita

Image
When your life is in darkness And nothing is right Remember just remember Through the darkness, Allah is The Light.

When nothing makes sense And your heading for demise Remember just remember It doesn't make sense, but Allah is The Wise.
When times are troubled And no one seems to care Remember just remember Allah won't hurt you, He is The Fair.
When your heart is breaking And your pain makes you fall Remember just remember Allah Sees it all.
When you are weak And the road seems long Remember just remember Seek strength from The Strong.
When life is a burden And everything is unstable Remember just remember Allah is The Able.
When the way is cloudy And there is no one by your side Remember just remember Allah is The Only Guide.
When no one wants to listen Or is willing to lend an ear Remember just remember Allah is always ready to hear.
When you are poor and penniless And you are stuck in a niche Remember just remember Allah is The Rich.
When you are down in your misery And there is…

Short Post| Sweet 21 yayah

Image
Assalamualaikum.

Hi. Bulan tujuh hari tu Yayah pernah wish me happy birthday melalui blog nyer, walaupun hanya wish but i really appreciate it!! hehe, so post kali ni pulak nak buat benda yang sama, nak ucapkan selamat hari jadi kepada yayah pulak. yeaaaaaa!! Selamat hari jadi yayah yang ke 21 semoga panjang umur dan dimurahkan rezekii dan semoga apa yang di hajati tercapai. InsyaAllah. Dikesempatan ni terima la sebuah lagu khas untuk yayah. hehehe :) 
saeng-il chu-ka ham-ni-da
saeng-il chu-ka ham-ni-da
ji-gu-e-seo u-ju-e-seo
je-il sa-rang-ham-ni-da


kkot-ppo-da deo gop-kke
byeol-bo-da deo bal-kke
sa-ja-bo-da yong-gam-ha-ge
hae-pi-beo-seu-de-i tu-yu
(happy birthday to you) happy birthday to you!!!

P/s: Phewh! terbelit lidah ku : P

Short Post| Good luck adek

Image
Assalamualaikum

Hi. Today i just want to wish a very good luck to my little brother untuk peperiksaan pmr yang akan bermula esok. Semoga semuanya berjalan dengan lancar hendaknya, takde ape yang nak dikesalkan bila semuanya kita dah buat dengan sepenuh hati. Yang penting sekali berusaha selagi mampu dan akhirnya bertawakal dan berserah kepada Allah SWT. InsyaAllah segala penat lelah semua akan mendatangkan hasil yang setimpal dengan apa yang diusahakan. Good luck juga untuk semua adek-adek yang akan menduduki peperiksaan esok! :)