Posts

Showing posts from April, 2011

cool things that i never imagine

Image
Assalamualaikum.
Exam is coming soon!. hehe. Bace note bace la gak, but take a rest jap! yelah dah petang! orang kata tak elok kn kalo baca petang-petang. hahaha. (alasan!) tadi while usha-usha facebook terjumpa la picture pacifier ni. haha. ni masa kecik-kecik mesti korang guna gak kan? haha. Orang sekarang ni kreatif sangat. Tak tahulah nak kate comel ke tak. dulu seingat ak time adik ak kecik, pacifier ni paling koman pon ade picture bear ke rama-rama ke. haha. sekarang ni macam-macam. aku pon baru tahu, mana lah pernah aku p kat tempat baby-baby kalau pergi supermarket. ape buang tabiat? haha.
nilah picture pacifiers yang aku tgk kat facebook orang tadi. hahaha. (:


pastu.. bila baby kiut pakai jadi macam ni..
: :
:
:
:
:
:
:
:
:
:



hahaha. kool kan? kehkeh! (pic:google)

psst:kalaulah zaman aku ade benda alah camni. sumpah!! aku letak kat profile pic fb! hahahha +____+

There Is Always Sunshine After The Rain

Image
by INSPIRATION
Certain things can happen and get us really really down. That's a process we must all go through. No one is immune to pain and suffering, to sadness and emptiness.What's important is to hang in there. Remind yourself that things will always get better. After a storm, the sun will shine again. It may be a few minutes later, a few hours, or even a few days. But it will always happen.This does not mean that the negative emotions you experience at the time are trivial. They are real, and they are important.But remember that time heals wounds. The sadness will pass. Give yourself time.

good luck!

Image
Assalamualaikum.
How are you peoples? busy studying all notes for the final exam? Yahh! Esok balek semula ke K.Terengganu for final exam. Hmm. I am so worried since i am not ready anything yet!, wish me luck peoples. Wish u too all the best for final exam!!
psst:Success is that old ABC - ability, breaks, and courage.-Charles Luckman-

Share: Hari Dah Terang Tapi Nak Jugak Guna Lampu Suluh?.

Menegakkan benang yang basah sesukar menegakkan benang yang kering! BY ILUVISLAMBERTEKAK dan berdebat untuk menegakkan yang batil, yang bohong dengan kelentong kata dan auta nada suara boleh meyakinkan orang buat seketika. Lama-lama nanti, segala omong-omong yang kosong isinya, bukti-bukti yang hanya didengar-dengar, segala konon-konon yang direka-reka akan diketahui orang sebagai hampeh.Seperti menegakkan benang yang basah, ia hampir mustahil kecuali jika benang yang basah itu sentiasa diregang!BERMUSYUARAH dan berhujah untuk menegakkan yang hak, yang benar dengan inti kata dan intonasi nada suara, boleh meyakinkan orang. Tapi hanya buat seketika. Lama-lama nanti, segala hujah-hujah yang penuh isi, bukti-bukti yang sahih, segala dokumen-dokumen yang diunjukkan akan dilupakan orang juga.Kalau menegakkan benang yang basah itu hampir mustahil, cubalah menegakkan benang yang kering pula. Ia pun sama sukarnya.Maknanya, mewujudkan kebatilan dan menegakkan kebenaran sama-sama payah. Terkeke…

Maha Melihat

Image
Maha Melihat by Opick & Amanda
Seiring waktu berlalu
Tangis tawa dinafasku
Hitam putih dihidupku
Jalani takdirku

Tiada satu tersembunyi
Tiada satu yang terlupa
Segala apa yang terjadi
Engkaulah saksinya

Kau Yang Maha Melihat
Kau Yang Maha Melihat
Kau Yang Maha Pemaaf
Pada-Mu hati bertobat

Kau Yang Maha Pengasih
Kau Yang Maha Penyanyang
Kau Yang Maha Pelindung
Pada-Mu semua bertekun

Yang dicinta ‘kan pergi
Yang didamba ‘kan hilang
Hidup ‘kan terus berjalan
Meski penuh dengan tangisan

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa ku kembali
Hapus semua pedih

Andai mungkin aku bisa
Kembali tulus segalanya
Tapi hidup takkan bisa
Meski derai air mata
psst: T____T

Theater: Mayat

Image
Assalamualaikum.
I think this is first time we involve secara sukarela dalam aktiviti-aktiviti yang ada dalam kampus. haha. Sebenarnya malas nak comment ape-ape because students yang buat theater ni pon baru je involve dalam aktiviti theater this sem. But, I am a little bit disappointed dengan jalan cerita yang agak meleret, over acting casts, n pakaian yang tak berapa nak sesuai. Title agak berat tapi jalan cerita sangat simple, maybe we are too expecting more disebabkan title tersebut kot. I think kalau ramai lagi students yang naik jadi pelakon ditambah dengan pertukaran scenes and pelakon maybe tak berapa nak bosan. 5 peoples on the stage boleh cakap sampai sejam?. Haa. tak ke bosan? Tak mengapalah, mungkin hari esok lebih baik dari hari ni kot? hehe.

Psst: Baik tengok hantu kak limah balik rumah!

Part I: Rantau Panjang

Image
Assalamualaikum!
Rantau Panjang is located near Malaysia-Thailand border. Its take about 3hours 10 minutes from Kuala Terengganu. Tujuan keberangkatan kami ke sempadan ni adalah untuk kawen lari!! haha. Takdelah, sebenarnya kami ke MAQIS ataupun name penuhnye Pusat Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia. Selalunya Maqis ni situated kat tempat-tempat masuk barang-barang dari luar negara ke malaysia, contohnya di airport, sempadan negara thailand ke malaysia atau singapura ke malaysia, kat pelabuhan dan lain-lain. Tujuan nya adalah untuk mengawal segala-segala barangan pertanian dari tumbuhan, tanah, ruminen, ikan dan sebgainya. The main reason for this is to ensure yang takde sebarang penyakit dari tumbuhan dan sebgainya itu akan menjangkiti industri pertanian yang sedia ada di malaysia ni. Yelah, mencegah lebih baik dari merawat kan?. Walaupun mungkin masalah kecil tapi mungkin juga boleh memberi kesan kepada ekonomi negara.
The best part is kami dibenarkan untuk melalui jambatan yang meng…

Fun day! Hopefully!

Image
Assalamualaikum.
Short entry for this night. Esok kitorang pergi field trip to Rantau Panjang! A whole day! Kusza-Rantau Panjang= 3 hours 5 minutes. Hehe. Tak sabar nak cakap bahasa thailand! kah3 XD

Betul ke sudah tak boleh b’facebook,b’youtube, dan sebagainya? Macam mana dengan kehidupan kami selepas ini? Harap tu sume masalah teknikal je!

Image
Assalamualaikum. Hahaha. Bunyi macam dasyat sangat kan? Ok. Relaks.. Kool.. at least Blogger tak kena blocked. Kan? Hahaha. Haish!! Betul ke ni? Betul ke ni? Alahai, kalau lah betul d’org nak block all this things. Habislah kehidupan kami di sini!! Yelah, memang la betul benda-benda ni sume tak berfaedah! Banyak buang masa! Dan sebagainya lah. Itu sume persepsi negative, tapi macam mana kalau kita tgk dari segi yang positive? We all using facebook to share information about class activity, kalau ade assignment yang nak kena submit, kalau takde kelas, kalau ade kelas, kelas kat mana, dan selain-lainye lah. Lagipun students mana la banyak duit nak top up je memanjang oihh! Hmm. I hope benda ni cume sementara je! Kan? Kan? Hehe. Boring oihh! Boring oihh! Haha. Let’s look some picture from tournament archery hari tu. *nampak sangat kau memang betul-betul kebosanan!!*hehe XDPsst: Takde wireless merungut, Ade wireless pon merungut jugak! Haha. Takpelah, setiap yang berlaku pasti ada hikmahny…

Master of Study

Image
Assalamualaikum.
K'pop stuff again!! haha. Dah lama sebenarnya tak tgk drama korea since banyak sangat keje yang nak dibuat. haha. *acting busy again!* takdelah, ada je masa nak tgk sikit-sikit but because of my kapasiti penyimpanan cerita yang amat terhad so i have to limit it. hehe. This past 2,3 days i am watching god of study/master of study. Boleh tahan jugak cerita ni, takde yang complicated dan senang menjiwai. jiwai? huh? haha. This story takdelah padat dengan cerita cintan cintun yang menyentuh kalbu, sket-sket je. Citer ni pasal determination of 5 peoples nak dapatkan score yang bagus untuk masuk ke university yang bagus!! Walaupon masing-masing mempunyai background yang berbeza dan masalah yang berbeza tapi d'org still bersatu padu tok achieve ape yang d'org nak. At the end of every episode they tells us some tips untuk nak jawab soklan-soklan exam, preparation before exam n extra. Citer ni memang sungguh bagus! hehe. try la tgk!! (:
Synopsis: Kang Seok-ho (Kim soo…

Jackfruit Disease

Image
Assalamualaikum.
As a promise, here are my plant protection assignment. I am doing disease on Jackfruit. Sources mostly from the internet, but first of all forgive me if there are mistake or error information given. Sehubungan dengan itu serangkap pantun saye sertakan. hahaha! Buah nangka di luar pagar Amek galah tolong jolokkan Saye budak baru belajar Kalau salah tolong tunjukkan


Scientific Name : Artocarpus heteropyllus Lam Local name: Nangka Kingdom : Plantae Kelas : Magnoliopsida Order : Rosales Nangka dipercayai berasal dari India. Pada awalnya tersebar ke negara lain seperti Asia Tenggara dan akhirnya ke negara Filipina. Tanaman ini juga sering di tanam di Afrika tengah dan timur dan cukup popular di Brazil. Nangka sesuai di tanam di kawasan tropika dan boleh mencapai berat sehingga 36kg, panjang sehingga 90cm, dan lebar sehingga 50cm. Pokok nangka adalah sejenis tumbuhan yang mengandungi getah berwarna putih …

Lidah Kelu

Image
Assalamualaikum.
Fear of public speaking also known as Glassophobia (greek:tongue fear). Huh! Perlu mengakui yang saye mempunyai disorder sebegini. haha. hey, bercakap dengan kawan dengan bercakap depan public is two different things. Kadang-kadang kita rasa kita dah kenal semua kawan-kawan kita but when its time to present something in front of them, mak aih. gugur jantung den! hehe. well, I think it is normal right? Ada banyak cara macam mana nak menghapuskan perasaan berdebar-debar nak bercakap depan public, antaranya dengan memegang pen or pensil, ape-ape sahajalah. The reason is maybe kita punya perasaan berdebar tu akan disalurkan kepada pen or pensil tersebut.hahahaha. mungkin agak tak munasabah but i think its work. a little. hehe. Speaking in front of public is a skill, thats mean we can improve it. Hmm. Hmm. Maybe this PAGE will helps me and readers to overcome fear of public speaking. InsyaAllah. XD