Allah Know Best

Assalamualaikum

Semester lapan sudah berlalu sebulan dan seperti biasa kerja tahun akhir pun harus disiapkan selewat lewatnya akhir bulan ini.

I already planning my final year project schedule, maklumlah when dealing with officers kita kena la inform awal awal that we need help from them to get the farmers for the survey, kalau lah inform last last minut ada la pulak orang nak melayan kita kan?

End of february hari tu I've already fax the document to all agriculture district in Terengganu. A week before survey, I try to call the district to get the confirmation. Berkali kali juga la call, either the number is busy or tak berangkat pun. Masa tu mula susah hati, biasalah tak kan nak set hari lain pulak, aku ni dah la pemalas giler nak repeat the same procedure.

So, tibalah hari ini yang dicadangkan untuk survey disana, dengan rasa tawakal dan mengharapkan Allah permudahkan urusan, me with accompany redah je la pergi.

Setibanya di sana, pelik la jugak kenapa sunyi sepi je office ni, takde orang ke? until pakcik kat sane bagi tahu yang officers semua dah pindah dekat bandar sikit, office yang kat sini hari tu naik banjir. So.. I feel relief, my fax tak dapat sebab dorang berpindah sebab banjir. 

The best thing that i really impress is, without information about my visit today the officer dengan senang hati membantu sebaik mungkin, give all the information that i need. Walhal masa tu, mereka sebenarnya sibuk untuk berpindah semula ke office lama. 

Bila balik ke hostel tengah hari tadi, tetiba perasaan nak check semula document and no fax yang dah dihantar, 

Dan yang sebenarnyaaaaaaaa................

Document yang dah difax kan ke daerah tadi sebenarnya adalah no fax daerah lain. Silly mistake ever!.

But it still the lucky thing,

Aku salah fax number, tentulah dorang tak terima my letter,
They moving to other office due to flood, tentulah dorg tak terima my letter,

See, how Allah plan?

Alhamdullilah, Ya Allah ;)

“Kerana sesungguhnya sesudah kesusahan itu ada kemudahan, Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.”(Surah al-Insyirah: 5-6)

Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman | Root Canal Treatment (Rawatan Matikan Akar)

Jalan jalan | Pulau Redang , Redang Mutiara Beach Resort , Terengganu

Jalan jalan | Pantai Cahaya Negeri, Port Dickson, Negeri Sembilan