Down Memory Lane | Laut China Selatan

 Assalamualaikum


“What i like about photographs is that they capture a moment that’s gone forever, impossible to reproduce.”-Karl Lagerfeld


Masa godek godek external hard disk hari tu, terbuka folder picture empat tahun lepas yakni zaman umur masih belasan tahun lagi. Aisehhhhhhh. At that time satu satu moment singgah sikit demi sedikit. Yang pasti moment itu semua nya indah belaka. Bila belajar kat tempat orang yang jauh dari tempat kita dilahirkan, we need to explore everything! yes everything including cultures, language, places and foods! Rugi la kan dah pergi tempat orang tapi tak tahu apa apa, at least tahu sikit pun tak apa. I never regret studying jauh sikit dari family, sebabnya at that time we are free to do anything! tapi anything pun kena la pandai jaga diri, bukan suka suki je bebas kesana kesini. Down to memory yang ni adalah my course trip during 2009, this is one day one night trip, stay on the vessel for a day for fishing technique subject. Bertolak seawal pagi dari fisheries jetty somewhere in Bintulu., at the afternoon semua pukat kite labuhkan dalam laut sebelum dinaikkan malam nanti. Sebenarnya yang seronok sangat sebab dapat makan ikan kerapu fresh dan goreng garing dan makan masa panas panas dengan nasi putih. Haaaaaa. nak cakap itu je lah sebenarnye. Hehe. Apapun, pengalaman yang satu ni tak pernah terdelete pun dalam fikiran saya, cume kadang kadang lupa nak refresh. So, what are the best moment in your life? :)

the other vessel. melampau la kalau satu kelas nak pergi dengan satu vessel, ada yang tak pasai pasai semua karam. hehe.
vessel with some equipment to detect vessel position and also fish position
Just a simple technique to catch a fish, tapi kena berhati hati coz kalau tak pegang betul betul your fingers boleh putus kot time lawan dengan ikan. 
Melabuhkan net. For different type of vessel net yang digunakan pun berbeza. Net tak boleh terlalu labuh sehingga ke lantai laut sebabnya takut merosakkan ecosystem batu karang yang penting untuk sea creatures. 
Yeahhhh. success!!
this is mr lobster!!
Nad and me with baby shark!!. hehehe.  Nasibla tak dapat mummy shark. Alahaii. :)

Psst: Credit pic to my friends, Banyak sgt folder sampai tak tahu pic dr camera siapa. :)

Comments

dear yayah said…
dah lama x memancing..mmpu di air tawar je.. xpnh lg mancing di laut.. huhu
wan nur azleen said…
hehe, memancing sebenarnya mendidik kite untuk bersabar, =)

Popular posts from this blog

Pengalaman | Root Canal Treatment (Rawatan Matikan Akar)

Jalan jalan | Pulau Redang , Redang Mutiara Beach Resort , Terengganu

Jalan jalan | Pantai Cahaya Negeri, Port Dickson, Negeri Sembilan