Pengalaman | Root Canal Treatment (Rawatan Matikan Akar)

Assalamualaikum

I decided to meet dentist early october 2013 after suffering serious toothache, makan tak lalu, tidur tak lelap, hari hari rasa nak menyumpah orang je. So I kumpulkan keseluruhan tenaga fizikal dan mental untuk bertemu dengan dentist. I went to klinik pergigian AU2, after several discussion with Dr. Bala (which is the nicest dentist i ever had), he suggest me to do root canal treatment (rawatan matikan akar) for this tooth. I pun ok je la, nak tunggu sampai bila? nak menderita sampai bila?. 

picture of root canal treatment by this link
Based on my experience doing RCT, the "most" painful part is when dentist want to created an opening untuk gigi, dia punya bunyi mesin drill tu.... ahhhh. cukuplah menceritakan semuanya. hihi. Then masa nak clean canals and infection tissue guna special instruments (endodontic file) tak de sakit mana pun, cuma nak bukak mulut luas luas tu payah la gak. haha. Bila dah siap clean canal sume doc akan letak permanent material, yang aku baca kat website namanya gutta-percha macam pencungkil gigi ada jugak kot, masa ni seingat aku doc kata nak bagi support dalam gigi tu. 

Disebabkan gigi no 24 ni berlubang agak besar doc suruh buat crowning, so there are another appointment for me,  kat klinik pakar pergigian restoratif taman ehsan kepong. Crown ni kena tempah khas dari lab lain, crown ni ada jugak beza kualiti dia, kalau untuk gigi belakang doc suggest amik yang murah je RM160, tapi kalau gigi depan yang kualiti dia lagi baik, ada la dlm rm400++. Lucky gigi belakang yang problem. hahahaha. So, after several time appointment dengan dentist akhirnya siap la jugak RCT gigi yang ke 24 tu, Alhamdullilah, lepas ni boleh la makan makan makan makan makan yang manisssss manisssssss lagi kan? hahahahaha. Oklah. bagi sesiapa nak wat RCT tu, sebenarnya takde lah sakit mana pun macam mana yang digembar gemburkan dlm blog lain, sakit sikit je, betul tak tipu pun!. hehe. Total cost buat RCT kat gov dlm rm200, kalau swasta tak tahu pulak. Boleh la tu, bagi pengajaran supaya menjaga gigi dengan lebih baik pada masa hadapan.

ini je la picture buat rct yang ada, itu pun selamba badak bukak surat rujukan doc yang sepatutnya kena bagi kat klinik restoratif. hehe. kalau boleh nampak gigi 24 tu yang ada cam jarum kat akar gigi, yang ni after letak gutta percha tu kot.

Ps: By the way, thank you to dr bala from klinik AU2 and doc and team kat klinik pakar restoratif taman ehsan kepong untuk layanan yang sangat baikkkkkkk! thanks again :)

Comments

fitri H said…
hi..
so u buat RCT ni dekat klinik au2 ke or klinik kat kepong tu? kos die 200 utk sebatang gigi ke? bagus x? sebab saye pun ade masalah yg same :(
wan nur azleen said…
Hi. Sorry lmbt reply.. lme tak bukak blog.. utk yg rct tu buat kat klinik au2.. amik masa 2 ke 3 kali appoimment.. lepas rct siap.. doc akan transfer ke klinik kepong tu untuk buat sarung gigi yg kita wat rct. Rm200 lebih kurang sebab sarung gigi yg sy amik bhgn belakang.. kalau bahagian depan mahal skit..
fitri H said…
ouh ye ke..saye pun pegi buat rct kat au2 tp dokte kate xblh buat gg blkg..blh buat gg dpn je :( sb government x sponsor gg blkg.so saye pegi nk buat crown kat klinik swasta..kena $1050..800 crown gg dpn 250 post n core

Popular posts from this blog

Jalan jalan | Pulau Redang , Redang Mutiara Beach Resort , Terengganu

Jalan jalan | Pantai Cahaya Negeri, Port Dickson, Negeri Sembilan