Assalamualaikum

Hi. Its been a long time not updating my blog. Al maklum lah sibuk berpraktikal. Minggu ni dah masuk minggu ke lima thats mean tinggal lagi seminggu je nak habis praktikal. Memang happy giler rasanye nak habis praktikal! malas nak pegi office la pagi-pagi. hehe. Tapi pada masa yang sama tengah risau giler pasal report yang tak siap-siap lagi. Mudah-mudahan semua nye berjalan lancar. Biasalah cakap je berkobar-kobar tapi buat pon idak. haha. lupa pulak, sekarang ni tgh berpraktikal di Pejabat Pertanian Gombak/ Petaling. Actually this government agency is focusing on agriculture extension. Ramai kawan-kawan yang tanya korang buat projek apa?. Kat sini diorang tak bagi specific projek kat kitorang since kitorang bukan MARDI or FRIM that really focusing on research. Agriculture extension maksudnya lebih kepada pengembangan bidang pertanian. Pegawai kat sini akan ajar kat sume usahawan/petani kat daerah ni pasal pertanian from the beginning until the end. Contohnya, kalau korang nak buat projek tanaman cendawan tiram kelabu, diorang akan bimbing korang dari penyediaan media, harvesting, dan lain-lain. selain dari itu, korang juga boleh attend kursus yang diadakan oleh Pejabat Pertanian untuk menambah ilmu pengetahuan. For me, this time is to learn the soft skills. How to deal with peoples around you especially yang umurnya lebih tua dari kamu. Yelah, nanti bila dah kerja kita bukannya akan kerja dengan orang yang sebaya dgn kita kan. Hati orang tua kan sensitip silap cakap boleh sentap oih. haha. ok mengarut dah tu. ok lah nak buat report nnt update lain. hehe :)









Psst: Malas nak buat report!


Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman | Root Canal Treatment (Rawatan Matikan Akar)

Jalan jalan | Pulau Redang , Redang Mutiara Beach Resort , Terengganu

Jalan jalan | Sekeping Serendah (Forest Living Environment)