No more disaster on december

Assalamualaikum

Final exam lagi seminggu, but all the kuliah is officially finish. Semester lima nampaknye nak berlabuh sedikit demi sedikit. Harus diakui semester lima adalah semester paling dasyat dalam hidup, there almost NO WEEKENDS for us. Busy ke class, busy ke lab, busy collecting insects and weeds. But, how hard the semester is akhirnya mesti semua dapat settlekn. Bak kata  pepatah sehari selembar benang lama-lama menjadi kain, kalau kita sabar atau tekun dalam sesuatu kerja akhirnya mesti kita berjaya juga. 

Firstly we need to cabut the weeds, then we compress it, next we need to sew it on the paper. yes! u need it. Finally u have to record it. DONE! 

By using sweep net, u must catch the insects in front of ur eyes, make sure jangan nak memilih sangat nnt all da insects will not like u anymore! hehe. i got dis tips from my sister since every time catching the insects mesti tak dapat pape(my worst  part) haha.  Kills them in killing jar and u need to setting it properly (my very worst part). Lastly, record and susun dlm kotak!, (again, my worst part)


Psst: Sesungguhnya setiap pekerjaan itu memerlukan kesabaran, ketekunan, dan keazaman :)

Comments

dear yayah said…
nice collection.. terbaik la akk jahit herbarium
wan nur azleen said…
mostly hancur gak samples. baru tahu betapa susahnye nak buat herbarium tu!. huhuhu.
ye3...sgt susah tp chantek=)
yg yayah punya mana ea=P

http://whywhylovenad.blogspot.com/2010/11/say-gud-byeill-miss-u.html

ni entri zaman muda2 dulu=P
wan nur azleen said…
hehe. seyes, entri tu memang kena ngn kitorang,.

kdg2 trip ambik je weeds, tp bila final nak susun,, eyh! eyh! tak cukup pulak. adeh.,

*akibat suka sangat wat kerja last minut, da gak iron je weeds tu!!, hehe!.

Popular posts from this blog

Pengalaman | Root Canal Treatment (Rawatan Matikan Akar)

Jalan jalan | Pulau Redang , Redang Mutiara Beach Resort , Terengganu

Jalan jalan | Sekeping Serendah (Forest Living Environment)