Jalan jalan | Jerek Baru, Gua Musang, Kelantan | Expensive Experience

Assalamualaikum.

Hi. Sebenarnya dah lama sangat teringin nak naik keretapiii. So that why bila ain ajak balik gua musang, kelantan on last thursday untuk attend kenduri kawin mak cik nya sekali dengan nak tangkap insects kat dalam hutan, jadinya tak dapat la nak ditolak walaupun terpaksa ponteng kelas hari khamis tu. Nak buat macam mana, semuanya dah dirancang dari awal. hehe.  Apapun ini adalah pengalaman yang paling seronok dan tak akan dilupakan sampai bila-bila. :)

First day. From wakaf bharu ke jerek baru, RM 5.60 untuk perjalanan empat jam rasanya sangat-sangat murah
Akhirnya keretapi sampai pon. Suka dengar bunyi hon dia. p0o0o0o0on-p0o0o0o0on. Classic.
Second day. Pagi jumaat dimulakan dengan aktiviti penangkapan insects. Tapi insects sume malas nak kuar sebab baru lepas hujan. But there are one species yang betul-betul active bila cuaca lembab macam ni... 
Natural papan gelongsor. Sudah berpenat lelah mendaki bukit rasa nya tak larat nak maen gelongsor ini. *tetiba terasa terugi*. 
Semak samun redah je. 
Kebun ayah ain. Tinggi giler mendaki. Rasa macam dah naik gunung everest takpun gunung kinabalu. 

Green and Natural
dua tiga kali tersesat. tapi akhirnya dapat jugak cari jalan keluar.
species kegeli'an setiap orang... dari sehalus benang sampai jadi sedem0o0o0ok jari kelingking. Haishhhh. 
Last day. Main dam hajjah sementara menunggu keretapi datang.
ain's family yang baik sangat-sangat. Terima kasih. :)


Psst: Picture credit to Mcna. Peju. Ina. Syu. Thank you.

Comments

dear yayah said…
nak gi gak.. next time kot :)
wan nur azleen said…
Jommmmm! tp kena prepare physically n mentally lu., mmg agak mencabar sgt sebenarnya. terutama sekali dgn pacat2 nyer,, :)
adakah korang bwk sweep net naek keretaapi jugak?=P

*curious...(^__^)
wan nur azleen said…
hehehe. tentu lahh.
mcm2 orang tnye..

ada pakcik tu tnyee,,

"kenapa korang bawak penyapu byk2 ni???"

haishh.. kelakar pulak teringt balek.hehe =P
bagus2..
nampak kegigihan korang tu...=)
akak dulu area ganu jer..hehe

byk ke insect dpt..=)
wan nur azleen said…
Hujan malam tu,,. Insects sume tak bp nak kuar. pacat byk laaaa. hehe.

Kena berusaha gigih lagi ni,, baru beberapa jenis je nie.., :)
budak kacamata said…
korg wt trip sendiri ea..bgusnyer..btw, lawa la gamba2 tue..tabik spring kat photographer..~
wan nur azleen said…
hehe.macam tu la.., 2 dalam 1, ke majlis kahwen dgn jungle trekking sekali. hehe :)

Popular posts from this blog

Pengalaman | Root Canal Treatment (Rawatan Matikan Akar)

Jalan jalan | Pulau Redang , Redang Mutiara Beach Resort , Terengganu

Jalan jalan | Sekeping Serendah (Forest Living Environment)