Redha dan Ikhlas




Assalamualaikum

Alhamdullilah, minggu ni berjaya menyiapkan soal selidik di daerah setiu bersama dua puluh satu orang petani. Ada lagi enam daerah yang harus digagahi untuk melengkapkan projek tahun akhir ini. Focus soal selidik untuk cuti ini cuma daerah setiu dan besut, where it cover almost 60% of my respondent. So by the new semester i just have to complete the rest of 40%. Ikutkan hati semahunya hendak siapkan semua soal selidik masa cuti dan naik semester nanti kita boleh terus calculate data tapi apakan daya penyakit homesick ini melebihi segala gala nya. hehe.

Disebabkan ini pengalaman pertama bertemu dan berkerjasama dengan orang yang agak ramai perasaan gugup tu tetap ada. I dont have any problem in understanding others dialect cause i have ability to understand what they ask or say even it is not so clear. But, the real problem is i am afraid if farmers don't understand what i'm trying to say. hehe. Lidahnya keras bangat kok!. 

Contoh situasi pagi tadi.,

Me: Mokcikk ada buat pendebungaan berbantu dok kat ladang?
Mokcik: .......??
Me: Mokcikk ada kahwin kan dok bunga bunga kat ladang?
Mokcik: ooo., tak dok, tak dok,

I take this experience as a lesson for me to improve my confident level and soft skills. Dealing with people is not same with dealing the machine, people have their own feeling dan itu yang kita kena sensitive. I will try my best and give the best for this final year project. Bila kita dah terpaksa lakukan dan tiada pilihan lain, redhakan dan ikhlaskan hati sebaik mungkin. InshaAllah Allah akan memudahkan nya :)

-Fin

Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman | Root Canal Treatment (Rawatan Matikan Akar)

Jalan jalan | Pulau Redang , Redang Mutiara Beach Resort , Terengganu

Jalan jalan | Sekeping Serendah (Forest Living Environment)