Jalan jalan | Taman Negara , Pahang Darul Makmur

Assalamualaikum


Lama nya menyepi blog ni , hampir setahun without any post ? nampak tak busy mana hidup ni. hehe. Bila dah bekerja ni memang kurang sikit masa nak bukak laptop, maklum lah kerja sekarang mana ada nak guna internet sangat, nak guna words pun jarang la sekali. Disebabkan busy yang teramat sangat, so terpaksalah mengambil cuti dan berlibur bersama sahabat baik. hehe. Kali ni kami telah memilih taman negara pahang sebagai tempat percutian kami, jauh dari hiruk pikuk bandar. haha. We already booking the package masa matta fair hari tu, for 3d2n we have to pay about RM200 (foods, hostel, activity, 6%gst) , and transport by our own about RM 150 per person, so total trip kali ni just RM350, boleh dikira under budget la lagi. hehe. 

DAY 1

Kitorang bertolak dalam pukul 10 pagi sampai taman negara dalam pukul 2 petang, almost 4 hours jugak. Lucky im little familiar about the route of taman negara, so memang tak de la guna gps, but still amaze. hikkks. Cuba drive tgh bandar tak guna gps, memang sesat barai la kami. hehe. sampai je sana kitorang terus ke agent, ingat kan office agent kat bahagian atas rupanya dekat bawah floating restoren. So masa nak collect all the receipt tu, we face some problem with the hostel, as they want us to share same room with MALE foreigner. aduh. Malas nye nak explain panjang lebar kat cni, ingat balik macam geram je. So, lastly after some argument  we manage to get our room without sharing with others foreigner.  ok lah. 

Lepas kelam kabut check in tu, kitorang terus ke lata berkoh. Lata berkoh ni bukan activity under the package, kitorang sewa boat dalam RM180 untuk 4 orang. So on the way to lata berkoh there are kelah sanctuary, tapi kitorang tak bawak pun apa apa makanan ikan.. nak rushing punya pasal lupa semua, tak dapat la nak tengok ikan kelah. According to our tour guide, masa banjir besar hari tu some of the fish ada jugak yang terlepas kat sungai besar. This place is still under construction, hopefully next year will be better.







Our next activity after dinner is jungle walking, merasa jugak la meredah hutan tengok insects memalam, kan some of the animals are active at the night. kitorang tak bertuah pun jumpa apa apa kelibat babi hutan ke, tapir ke, monyet ke, dan lain lain lah. hahaha. Ada la kelibat species syok sendiri yang kitorang jumpa, tapi biarlah hanya kami berempat yang tahu apakah species itu. kuangkuang. 

DAY 2




Pagi hari kedua, we have some hiking and canopy walk. Lama tak exercise, sumpah penat giler! mengah sampai ke atas puncak, walaupun 1.6km track pun bukan nye landai, tu ha menegak ke atas, hahaha. After all , its still a good experience for me. When you want to surrender, look back what you done before and keep moving until the end. Petang nye, kitorang ke kg org asli, memang banyak jugak belajar tentang orang asli, asal nye mana, kepercayaan dorg dan lain lain la. dapat la jugak cuba menyumpit. After visiting orang asli we have some activity called rapid shooting kata nye, air jeram kan besar so memang semua dalam boat tu basah la, merasa la gak dorg mandi air jeram. hehe.













Thats all our activity at taman negara. For my suggestion, if you want to visit taman negara just book the hostel or room, activity semua boleh cari kat sana.. pandai cari dapat yang murah. We just so unlucky to have this agent manage our holiday. After all, this is the best place where you can come closer to the nature! have a nice holiday everyone! 



P/s: Will be visiting ganu again this year! InshaAllah


Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman | Root Canal Treatment (Rawatan Matikan Akar)

Jalan jalan | Pulau Redang , Redang Mutiara Beach Resort , Terengganu

Jalan jalan | Sekeping Serendah (Forest Living Environment)