Ambil harga lain bayar harga lain

Assalamualaikum.

Hi. The things happen petang tadi membuatkan ak nak jugak post benda alah ni kat blog!!. haha. Kira sesi meluahkan perasaan yang terendam terpendam dalam hati la jugak ni ye. 

Pernah tak, bila korang membeli belah kat hypermarket and you get confused which one is the exactly price for the item that you pick? Pernah tak?

What about the item that you pick, takde sticker harga and you really sure the price item by the yellow tag kat rak tersebut, but then when you scan kat cashier the price is totally different from what you see at the rak. Pernah tak?

Kalau item yang kita ambil ada sticker harga. Terang-terang tertulis the price of the item tetiba bila cashier scan, the price tetiba jadi lain la pulak. Pernah tak?

bukti. aku bukan cakap kosong!.

Actually, aku ni sebenarnya agak berhati-hati dalam memilih barang especially the prices, outer appearance (kemek ke, koyak ke) and also expired date of item yang dibeli. The thing yang aku agak marah adalah pasal barang yang aku beli tu memang dah stick da price dia, for sure la aku confident nak beli. Kalau takde stick and ada yellow tag je, memang aku akan baca dua tiga kali siap check lagi bar code dia sama ngan item ke tak. Memang la bagi sesetengah orang kaya benda tu masalah kecik, tapi bagi masih lagi belajar macam aku dan berhutang pulak tu keliling pinggang, mana la mampu.

I am not sure samada itu adalah tektik d'org nak mendapatkan keuntungan ataupun salah workers yang menyusun item tu pada tempat yang salah. Memang la, bukan senang nak susun berpuloh-puloh atau beratus-raus barang kat rak, tapi make sure bila dah susun tu biar la harga tu sama dengan item. Kesian la kat pengguna yang macam aku ni.

Ada beberapa benda yang boleh dijadikan peringatan bila nak beli barang kat hypermarket,

Pastikan benda yang korang amik harga nya n bar codenya sama ngan tag yellow kat rak tu, kalau tak sure pergi check kat mesin scanner yang ada kat certain lorong tu.

Kalau ada stick harga tapi takde yellow tag, baik pergi check jugak kalau tak confident. Takut jadi macam kes aku.

Pastikan bila cashier scan barang korang tgk betol-betol, takot dia terscan lebih dua kali. kan dah rugi kat situ.

Yang last sekali sentiasa check bil & balance. pastikan duit baki semua cukup. aku pernah kena sekali, bila dah sampai kat rumah baru aku perasan duit balance aku tak cukup. 

Ok, selamat membeli belah semua!!!


P/s: Takpelah, anggaplah kejadian ni sebagai salah satu pengajaran supaya aku lebih berhati-hati.

Comments

banyak shopping =P

nk kene saman ni salah tulih harga..

emh2..akak pun kekadang tak recheck balik resit tu...

next time sama2 la kita berhati2 dlm membeli belah..(^__^)
wan nur azleen said…
hehehe. stock da abesss, :P
tu la pasal,, tak pelah.,
anggap tak de rezeki., :)
dear yayah said…
entah penah tgk balik pn.. x sedar kena tipu ke x.. huhu
wan nur azleen said…
kena check taw kalau nk beli barang.

kadang2 d'org saje je letakkan tanda harga pada tempat yang salah.

kita ingat murah, tapi bila bayar, double triple kali kena bayar,, :)

Popular posts from this blog

Pengalaman | Root Canal Treatment (Rawatan Matikan Akar)

Jalan jalan | Pulau Redang , Redang Mutiara Beach Resort , Terengganu

Jalan jalan | Sekeping Serendah (Forest Living Environment)