Field Trip-Jengka Pahang


Assalamualaikum

Bayangkan,2 hari bermalam dalam bus dan seharian aktiviti di Jengka.Penat giler kot.Sebab itulah ak escape aktiviti koko kayak ak hari ini.eyh.ponteng lah kn??haha.tak larat!.Sepatutnya naik bus ke Jengka pukul 3.30,tapi asyik bertangguh-tangguh.dari 3.30 ke 5,dr 5 ke 6.30,dr 6.3 ke 8.aishh.flight delay pon sekali je tapi kagum kot bus pon leyh delay sampai 3 kali!! pastu mulalah dtg kepercayaan karut marut ak tu.Yelah,faham-faham je lah bila benda kita nk buat asyik ad halangan.kn?kn?.Tapi tawakal ajelah. at last dlm pukul 9 juga bertolak.Janji bus!.hee.yang sedihnyer,tpaksa naek bus luar.bus uni takde.yelah takde.takpelah.

Disebabkn bus yang baru diservice..(menambahkn kerisauan ak lagik)..bus mmg gerak tahap sopan santun dan lemah lembut lah..lebih sopan dari siput d luar rumah.tapi takpelah.biar lambat asal selamat kn?.Akhirnya!,dlm kol 4 sampaii juga d tekam plantation resort!. yeh yeh.dok resort!ada aircond!.haha.tipu!.dok dome je,katil double,kipas lebih dari 6,agak mewah juge.berbaloi lah ye rm20 utk 2 jam tidor!!hee.

kol6 masing2 dah bersemangat giler!padahal kol9 baru nk gerak.eyh.smgt nk p mandi.hee.kena pulak berkongsi dgn students umk..tentulah penuh bilikk air.lepas breakfast, kol 9 baru lah bergerak.

Pusat Perkhidmatan Pertanian Tun Razak

first place we visit is kompleks bahan tanaman,kat cnie diberi penerangan tentang cara2 nk pollination pokok kelapa sawit dan juge pemilihan anak benih yang baik. Felda adalah pengeluar biji benih yang terbesar di dunia dan juge bersaing dengan negara2 jiran.tapi Felda still maintain dr segi kualiti biji benihnyer.wah.promote nampak!.hee. then we visit nursery for oil palm. mmg luas lah dan juge tersusun. Yang bestnye kat cni ade resort2 utk orang ramai dtg n juge lari dari hiruk piruk kesibukkan kota. firstly ingtkn ktorang akan stay kat tmpt yg kiri n kanan penuh ngan sawit..heee.takotlah tu..tpi naseb baek tak.kat cni cam ala2 homestay la juge.semua ada!hehe.datangla ye lagi ke Tekam Plantation Resort!.

Pusat Penyelidikan koko Jengka
Lepas check out. kami bertolak ke pusat penyelidikan koko. lambat sejam sampai ke cne, disebabkn hari tu hari jumaat. lepas diberi penerangan ktorg sume naik 5-6 hilux lawat sekitar ladang koko.sumpah! pengalaman ni tak kan dpt dilupakan.kat cne ktorg dpt tgk integrasi tanaman koko dgn tanaman lain seperti tongkat ali, durian, kelapa, n apa lagi ye.hehe.tujuan nye selain dari perniagaan adalah pertanian, ianya juga adalah utk tgk ada tak effect pertumbuhan koko kalo kite sekalikan tanaman lain.,mmg best lah!.dari ladang koko, ke nursery tgk demo n care2 nk tanam n care2 nk breeding koko, ke final tmpt pemprosesan buah koko, tgk care drg kopek buah koko, fermentasi n juge pengeringn biji koko. sume staff kat cni best2 baek!well.tq to u all!. nice visit to pusat penyelidikan koko Jengka.

well.lepas habis visiting all da place.apalagi berangkat la pulang.di perjalan pulang sempat la singgah d mesra mall itupon dah nk tutup tp sempat lagi membeli burger king!lalala. lagi sejam perjalanan nk sampai kt.tetiba enjin bus berhenti.,bus rosak!alahai..lama la nk menunggunye. insident toilet jam 12 mlm tak kn dapat dilupakan.mmg serius lawak n seram giler!hehe. akhirnye bus tu elok juge.tp tak sampai 5 minit dia wat hal lagi n tersadai kali ke 2!tp naseb tu kejap je. After 10 minit, bus tersadai lagi buat kali ke 3! dah pukul 2 pagi tu.. dah tersadai kali ke 3 tak mmg tak kn elok lah.naseb baek ada bus ganti yang odw.kalo tak mahu sampai pagi esok kot. Akhirnya sampai hostel pukul 3 pagi dan oleh sebab itu ak escape atau ponteng koko!!hee. =P

key to Tekam Plantation Resort-Seroja 4. for 2 hour sleeping and shower cost RM20!.

anggur!eyh.kelapa sawit.hehehe

my ketua kelas.i hav no idea wut he doing over there.hee.searching sumthing jose?.=P

hehe.sape tak mandi leh gune sprinkler ini.jgn lupa gune shokobutsu sekali!.lala.

quality check!.daun pon kena check juge kualitinyer!

koko dan durian!. 2 in 1.woow.kaya la camni.


koko dan tongkat ali

banyaknye koko.lala.

seronok.happy.oh lala.

kilang koko!..


psst:
lucky again!.
tak tahu nk kate apa..
kalo bus tibe-tibe mati tyme naek or turun bukit.


Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman | Root Canal Treatment (Rawatan Matikan Akar)

Jalan jalan | Pulau Redang , Redang Mutiara Beach Resort , Terengganu

Jalan jalan | Pantai Cahaya Negeri, Port Dickson, Negeri Sembilan