plant do not speak


Assalamualaikum!

Sudah tentulah tumbuhan tak boleh bercakap, kalau boleh pokok bercakap, cuba bayangkan macam mana?. Tentu chaos dan porak perandalah dunia.hehe. Dan semestinya pokok-pokok ibu pon dah bising-bising,

pokok bunga kertas: aku dah nak mati ni, bila dorang ni nak kasik ak air, aku haus! haus!
pokok lidah buaya: budak-budak (ak, angah, pocai) dalam rumah ni memang pemalas!
pokok kaktus: nasib ayah diorang rajin nak siram kita kn? kn? hehe

*situasi sebenar di rumah! hahaha

Yes, plant do not speak! we don't know whether they comfortable with their environment or not. They definitely don't know to say, "hey! peoples, i am sick! please cure me!" so, they try to create something that abnormal in their morphology or sign to shows that they are not healthy.

Haha. Saje je nak bebel lebih sikit pasal plant disease coz aku tgh sangat berserabut pasal assignment plant protect. All sources in english, tapi kena pulak wat dalam bahasa melayu rasmi. Bila guna translator, b00000! tak faham sepatah haram pon, because all the words mostly translate to bahasa indonesia, bukan bahasa melayu. At last, aku kena translate sendiri using my own kefahaman. Memang ayat aku lintang pukang giler ah, ditambah dengan ejaan yang agak memalukan. T__________T .haha. well, i need to say tata for dis moment. soon, i will update my full report about my jackfruit and water spinach diseases on da blog, InsyaAllah.. ^_____^


Comments

dear yayah said…
wah, akak.. bgs btol.. apply ap y akak blaja dlm hidup.. daebak!
wan nur azleen said…
teringat lacture prof habsah. hehe, ^_____^

Popular posts from this blog

Pengalaman | Root Canal Treatment (Rawatan Matikan Akar)

Jalan jalan | Pulau Redang , Redang Mutiara Beach Resort , Terengganu

Jalan jalan | Pantai Cahaya Negeri, Port Dickson, Negeri Sembilan