Part I: Rantau Panjang


Assalamualaikum!

Rantau Panjang is located near Malaysia-Thailand border. Its take about 3hours 10 minutes from Kuala Terengganu. Tujuan keberangkatan kami ke sempadan ni adalah untuk kawen lari!! haha. Takdelah, sebenarnya kami ke MAQIS ataupun name penuhnye Pusat Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia. Selalunya Maqis ni situated kat tempat-tempat masuk barang-barang dari luar negara ke malaysia, contohnya di airport, sempadan negara thailand ke malaysia atau singapura ke malaysia, kat pelabuhan dan lain-lain. Tujuan nya adalah untuk mengawal segala-segala barangan pertanian dari tumbuhan, tanah, ruminen, ikan dan sebgainya. The main reason for this is to ensure yang takde sebarang penyakit dari tumbuhan dan sebgainya itu akan menjangkiti industri pertanian yang sedia ada di malaysia ni. Yelah, mencegah lebih baik dari merawat kan?. Walaupun mungkin masalah kecil tapi mungkin juga boleh memberi kesan kepada ekonomi negara.

The best part is kami dibenarkan untuk melalui jambatan yang menghubungkan sempadan Malaysia Thailand. Memang kalau jalan sikit dah masuk Thailand dah.hehe. Memang agak nerbes sikit maklumlah dah nak masuk negara orang, lagi-lagi takde pasport. hehe. Tapi tu adalah pengalaman yang paling best. Bukan senang nak sampai kat sana. hehe. The worst part is my camera battery low! haish! sangat dasyat! Hmm. That's why for the first part i put some picture from my camera, but on the second part i will put picture from my coursemate camera. hehe.

view luar dari dalam bus.hehe.spot my camera lens!, ape-ape pon its still nice view.

From KB Mall Food court: Chicken Chop!

From KB Mall Food court: Mee Udang!

From KB Mall Food court: Mee Kungfu!

Psst: That's all from my lens!! haha. Saving battery for food pictures?,, =P

Comments

dear yayah said…
akak, apsal la tunjuk makanan byk sgt.. buat org terliur je.. dunia tanpa sempadan.. nanti g la padang besar lak.. hihi
wan nur azleen said…
hehehe.Ingat nak try somtam tapi tak jumpa ponnnnng. sedihh. huhu. padang besar ada tak??. mesti sedapp =P

Popular posts from this blog

Pengalaman | Root Canal Treatment (Rawatan Matikan Akar)

Jalan jalan | Pulau Redang , Redang Mutiara Beach Resort , Terengganu

Jalan jalan | Sekeping Serendah (Forest Living Environment)